nieuws

CoolBest reduceert CO2-uitstoot fors door nieuwe verpakkingen (update)

Algemeen

CoolBest reduceert CO2-uitstoot fors door nieuwe verpakkingen (update)

Vanaf maart 2019 zijn CoolBest-producten verpakt in plantaardige pakken van leverancier SIG. Dit vermindert de koolstofdioxide-uitstoot van de sappakken. Update: de verpakkingen bestaan gedeeltelijk uit tall-olie.

CoolBest maakt gebruik van de plantaardige SIGnature-verpakking van SIG. De pakken zijn recyclebaar en ISCC-gecertificeerd.

Het Institut für Energie- und Umweltforschung (Ifeu) heeft de koolstofdioxide-uitstoot van de nieuwe op-plant-gebaseerde verpakking ten opzichte van de oude verpakkingen onderzocht. Uit de analyses blijkt dat de CO2-reductie voor literpakken is 43 procent is ten opzichte van de oude verpakkingen. Voor de pakken van anderhalve liter is de uitstoot van koolstofdioxide afgenomen met 50 procent in vergelijking met de oude verpakkingen.

De oude verpakking gebruikte een plastic op basis van fossiele brandstoffen. De CO2-reductie komt voort uit de overstap naar een plantaardige basis.

Tall-olie

“De uitdaging is met name geweest om een goed plantaardig alternatief voor petroleum te kiezen om ‘plastic’ te maken,” zegt Sabine Blom, marketing manager bij CoolBest. “Rietsuiker is hiervoor een populaire plantaardige optie, maar er is uiteindelijk voor tall-olie gekozen.”

“De reden is dat rietsuiker geplant en gevoed moet worden. Tall-olie is een restproduct van houtproductie. Dit wordt normaliter weggegooid. Het is daarom erg efficiënt om dit opnieuw te gebruiken.”

Duurzame fruitteelt

Naast deze verduurzamingsstap in de verpakkingen, is CoolBest al jarenlang bezig om duurzaam geteeld fruit in zijn sappen te gebruiken. “De trajecten om onze fruitteelt volledig duurzaam te maken in landen als Brazilië, nemen jaren in beslag,” zegt Blom.

“Ons volgende doel is om in 2020 alleen nog maar honderd procent duurzaam geteeld fruit te gebruiken,” aldus Blom. CoolBest geeft aan dat sinaasappels, kersen en aardbeien al volledig duurzaam zijn. Het streven is om in 2020 alle fruitsoorten volledig duurzaam te telen.

Reageer op dit artikel