nieuws

BioVoice verbindt mkb met multinational

Algemeen

BioVoice verbindt mkb met multinational

BioVoice wil grote(re) bedrijven verbinden met start-ups en midden- en kleinbedrijven (mkb), zodat ze samen uitdagingen aan kunnen gaan. Cargill, Cosun en Rodenburg Biopolymers hebben al zeven innovatievraagstukken geplaatst.

Start-ups en mkb-bedrijven kunnen soms uitkomst bieden voor uitdagingen van grote(re) bedrijven. Hiertoe wil BioVoice partijen met elkaar in contact brengen. Samen helpt BioVoice de partijen dan ook met financiering en toegang tot internationale markten, hulpbronnen en onderzoeksfaciliteiten, en opschalen.

De uitdagingen ‘challenges’ staan steeds een maand online. De vraagstukken gaan over activiteiten die buiten de kernwerkzaamheden van de grote bedrijven vallen.

Intellectueel eigendom

Een lastig onderdeel van het concretiseren van goede ideeën voor duurzame producten of diensten is het beschermen van het intellectuele eigendom (IP). BioVoice helpt hierbij en het grote bedrijf zal ook klant worden.

Mkb en start-ups kunnen een registratieformulier invullen via het KVK Business Challenge Platform als zij een interessante uitdaging tegenkomen. Na het inschrijven komen zij in een chatroom terecht waar partijen hun ideeën kunnen bespreken.

Mochten mkb en start-ups hun aanbod niet in te veel detail prijs willen geven,  dan kunnen zij de ideeën eventueel bewaren tot de ‘challenge weeks’.

Challenge weeks

Indien de oplossing van de mkb’er of start-up genoeg handvaten heeft om het innovatievraagstuk van het grote(re) bedrijf te helpen, dan volgen er twee ‘BioVoice challenge weeks’.

Hierin bezoeken de oplossende partijen het bedrijf om de uitdaging goed in kaart te brengen. Ook zijn er plenaire sessies met andere deelnemers over, bijvoorbeeld, het beschermen van IP-rechten.

Met de ‘challenge weeks’ kunnen partijen een innovatiecontract verdienen. Hiermee krijgen zij financiële steun en begeleiding tijdens het ontwikkeltraject, bijvoorbeeld door toegang naar onderzoeksfaciliteiten te bieden.

Circulaire economie

Bob Houpst, projectmanager van BioVoice legt uit dat het oplossen van de uitdagingen niet het enige doel is: “Zo’n challenge aangaan is eigenlijk het startpunt van verdere kennisuitwisseling. Het is niet bedrijf A dat bedrijf B helpt, maar we willen gezamenlijk de biobased transitie versnellen: kennis opbouwen en een succesvolle en leidende kennisregio op het gebied van toegepaste biobased business creëren. Meedoen betekent bijdragen aan een wereld die meer circulair en biobased wordt.”

KVK

BioVoice is een programma van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de provincie Noord-Brabant en Rabobank. Zij noemen BioVoice een “biobased business booster”. Dockwize, Impuls Zeeland, de Kamer van Koophandel (KVK) en Centre of Expertise Biobased Economy zijn ook als partner aangesloten.

Reageer op dit artikel