nieuws

Harde Brexit maakt voedingsmiddelen duurder

Algemeen

Een harde Brexit zonder overgangsperiode lijkt steeds reëler. Het Verenigd Koninkrijk wordt hierna gezien als derdeland, net als de Verenigde Staten. De handelsregels zijn dan zoals vastgesteld door de Wereldhandelorganisatie WTO.

De openheid van handel en economie zal hierdoor sterk worden beperkt. Hoewel de douanetarieven in Unielanden gelijk blijven, worden er voor handel met het Verenigd Koninkrijk de tarieven voor de meest begunstigde naties gebruikt.

Invoerrechttarieven kunnen hierdoor erg hoog worden. Dit geldt voor zowel producten uit het Verenigd Koninkrijk als uit India.

De invoerrechttarieven verschillen per product. Twaalf procent voor forelfilet, bijvoorbeeld, en voor tien eieren €0,035. In sommige gevallen zijn goederen vrij van invoerrechten.

Invoerrechten bepalen

De douanewaarde is de waarde van goederen aan de grenzen van de Europese Unie. Hierin vallen ook vervoers- en verzekeringskosten.

De tien cijfers van het wereldwijde Harmonised System (HS) of goederencode laat zien waar een product is ingedeeld. Internationaal zijn de eerste zes cijfers van de code gelijk en geven een globale productgroep aan. De laatste vier nummers specificeren de goederen meer, afhankelijk van de ingrediënten.

De douanewaarde en goederencode zijn beiden onderdeel van de invoerrechtenberekening. Een overzicht van documenten, procedures, invoerrechten en formaliteiten staat in de databank voor markttoetreding.

Prijsverhoging

Een harde Brexit zonder overgangsperiode brengt invoerrechten-, extra douane-, voorraadkosten, misschien sectorspecifieke markttoegangseisen, en grensoponthoud. Ook de prijs van levensmiddelen gaat omhoog.

Fabrikanten kunnen deze verhoging zelf op zich nemen, delen met de klant, of volledig bij de klant neerleggen.

Reageer op dit artikel