nieuws

Europese databank voor transparantie in de risicobeoordeling stap dichterbij

Algemeen

Europese databank voor transparantie in de risicobeoordeling stap dichterbij

De milieucommissie van het Europees Parlement steunt het voornemen van de Europese Raad om risicobeoordelingen transparanter te maken. Dit dient te gebeuren met behulp van een Europese databank.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA gaat de databank bijhouden.

Risicobeoordelingen

Deze databank zal alle informatie omtrent risicobeoordelingen van voedingsmiddelen bevatten. Hiermee weerhoudt de Europese Unie bedrijven ervan om ongunstige informatie achter te houden.

De informatie in de databank bestaat uit alle onderzoeken die op een grondstof of voedingsproduct worden uitgevoerd. Onderhandelaars van de EU zijn het ook eens geworden over welke informatie niet openbaar zal worden gemaakt in de databank, bijvoorbeeld het productieproces.

Bovendien mag EFSA bedrijven die een risicobeoordeling bij de Europese voedselautoriteit hebben liggen, adviseren over hoe de informatie moet worden aangeleverd.

In maart 2019 zal er door het hele Europese Parlement over deze informele overeenkomst worden gestemd. De vraag naar meer transparantie over risicobeoordelingen speelt al langer en met de mogelijke opzet van een Europese databank wordt hieraan tegemoet gekomen.

Reageer op dit artikel