nieuws

Vleessector niet eens met uitspraken actiegroep Even Geen Vlees

Algemeen

Vleessector niet eens met uitspraken actiegroep Even Geen Vlees

Actiegroep Even Geen Vlees wil verduidelijking over de werkelijke CO2-uitstoot van dierlijke producten. Zij stelt dat de overheid een te rooskleurig beeld schetst van de impact van de Nederlandse veehouderij op het klimaat. Ook pleit de actiegroep voor een vermindering van vleesreclames.

Deze bewering doet ze na onderzoek van publicatie Global Food Security. “Door de omzetting van Nederlandse veengebieden naar weiland en de import van soja-veevoer uit Brazilië niet mee te tellen, wordt de CO2-uitstoot van vlees zwaar onderschat.” stelt Armanda Govers, woordvoerster van Even Geen Vlees.

 

Hogere CO-2 uitstoot

De actiegroep beweert dat de CO2-uitstoot 75% hoger ligt dan wordt aangenomen.

 

Dé van de Riet van de, Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) denkt daar het zijne van: “De vleessector moet zich dit soort uitspraken niet te veel aantrekken. Er zijn genoeg mensen die heel goed weten waar ze het over hebben”. Ook geeft hij aan dat alle feitelijke cijfers te vinden zijn op het internet.

 

Van de Riet geeft onder meer aan dat er verschillende berekeningen zijn over CO-2 uitstoot en dat niet elke berekening aannemelijk is. Zo gaat de vleesproductie over meerdere ketens. 4% hiervan slaat op de dierlijke sector. “Je moet je afvragen of de berekeningen van de actiegroep wel kloppen” aldus van de Riet.

 

In 2008 zijn er afspraken gemaakt tussen de overheid en veehouderijen. Hierin komt ook de CO2-uitstoot voor. Vanaf 2008 is de energie efficiency erg verbeterd. Het aandeel van de veehouderij in de energieopwekking in de landbouw is 63% van de biomassaketels en 21% van het aantal (co)vergisters.

 

Vleestaks

Eerder gaf het kabinet al aan niets te zien in een vermindering van subsidies aan veehouderijen of een vleestaks. Naar aanleiding hiervan besloot de actiegroep een petitie te starten tegen vleesreclames. Volgens de actiegroep werken de vleesreclames de overgang naar een klimaatvriendelijke voedselvoorziening tegen.

 

Van de Riet: “Iedereen is vrij om een actiegroep te starten, maar ik vind het een beetje vermoeiend worden dat er dan weer een groep met handtekeningen richting de Tweede Kamer gaat. Retailers maken reclame voor hun producten uit financieel oogpunt, niet omdat ze het eten van vlees promoten.”

 

Bovendien geeft van de Riet aan dat hij tevreden is dat er geen vleestaks komt. “De prijs van het vlees is op dit moment zeer gunstig. Neem bijvoorbeeld de groep mensen die het wat minder ruim in de portemonnee hebben, ook zij kunnen het vlees op dit moment betalen. Wanneer er een vleestaks wordt ingevoerd, wordt dit onbetaalbaar en mist deze groep een belangrijk product”.

Reageer op dit artikel