nieuws

Plastic rietjes verdwijnen in 2021

Algemeen

Plastic rietjes verdwijnen in 2021

Plastic producten die eenmalig gebruikt worden zoals borden, bestek en rietjes gaan verdwijnen in Europa per 2021. Dit is afgesproken tussen het Europees Parlement ende Europese Raad.

Europa Parlementariër, Frédérique Ries : “Burgers verwachten maar één ding van het Europees Parlement en dat is dat het een richtlijn aanneemt tegen wegwerpplastic. Dit hebben we nu gedaan. Het plan zal de milieuvervuiling verminderen”.

Geen rietjes en plastic borden meer

Veel plastic producten zullen verdwijnen. Zo kan er in de toekomst geen gebruik meer worden gemaakt van bijvoorbeeld plastic bestek, plastic borden, plastic rietjes, oxo afbreekbaar plastic en plastic voedingscontainers.

Recycling

Naast deze plannen brengt de overeenkomst ook nog andere doelen met zich mee. Een inzameling van 90 procent van de petflessen in 2029. In  2025 is het doel om in petflessen voor vijfentwintig procent te laten bestaan uit recyclet materiaal en in 2030 dertig procent.

De voorlopige overeenkomst moet ondertekend worden door het EP en de Europese Raad voordat deze een wet wordt. Ook moet  de milieucommissie van het EP nog instemmen met het plan. Het comité doet dat in januari 2019.

Reageer op dit artikel