nieuws

Diervoedersector: ‘We moeten de consument volledig transparant informeren’

Algemeen

Diervoedersector: ‘We moeten de consument volledig transparant informeren’

“Met de grootschalige benutting van co-producten uit de voedingsmiddelenindustrie levert de diervoedersector al een belangrijke bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen,” stelt Henk Flipsen, directeur Nevedi.

Flipsen deed zijn uitspraak tijdens het Nevidi-congres ‘Naar een klimaatvriendelijke voedselketen’ op 8 november jl. Volgens de Nederlandse diervoedersector is een nauwere samenwerking nodig tussen alle partijen in de dierlijke keten inclusief de retail om te onderbouwen welke klimaatwinst genomen maatregelen opleveren. Hierna moet de sector de consument op een volledig transparante manier informeren.

 

Belemmeringen overheid

Volgens de directeur heeft de overheid ook een rol bij een klimaatvriendelijke keten. “De klimaatbijdrage kan verder worden vergroot als de overheid diverse wettelijke belemmeringen voor de inzet van co-producten wegneemt en er open markttoegang ontstaat voor diervoederinnovaties op gebied van aminozuren en additieven”, aldus Flipsen. 

 

 

Beter dan tofu

Bert Urlings, directeur van vleesbedrijf Vion, gaf aan dat recente berekeningen laten zien dat de CO2-voetafdruk van Nederlands varkensvlees tot de laagste 10 procent van de wereld behoort. Volgens Urlings is dat beter dan dan vele hoogwaardige eiwitbronnen van plantaardige oorsprong, zoals bijvoorbeeld tofu. 

 

Ook de vleessector gaat nauwer samenwerken met de diervoedersector om de milieuvoetafdruk van gehele vleesketen te kunnen berekenen. 

 

Reageer op dit artikel