artikel

Young QA: Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

Algemeen

Young QA: Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen?

Jonge kwaliteitsprofessionals stellen in deze rubriek een vraag aan een ervaren vakgenoot. Dit artikel is verschenen in VMT 7 van juli 2019.

Deze keer vraagt Robert Raymakers, QA-officer bij Simons Vleeswaren: “De verantwoordelijkheden en projecten van een kwaliteitsmedewerker zijn steeds diverser. Onderwerpen zoals food defense, voedselfraude en productontwikkeling worden steeds belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je als QA-medewerker voortdurend op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld wetgeving, technologie en nieuwe hulpstoffen?” Peter Meeuwisse, Quality Manager bij Hilton Foods Holland, geeft antwoord.

“Er zijn veel mogelijkheden om op de hoogte te blijven. Via vaktijdschriften, seminars en events kun je algemene kennis opdoen van wat er speelt. Lastiger wordt het als je meer diepgaande kennis nodig hebt, bijvoorbeeld over de invoering van nieuwe auditeisen of de introductie van een nieuwe grondstof of een nieuw proces. Waar haal je dan je informatie vandaan?

Bij wijzigingen op het gebied van wetgeving of auditeisen wordt vrijwel altijd een toelichting gepubliceerd door de overheid. Ook uit de wetgeving of auditeisen zelf blijkt vaak exact wat er moet gebeuren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceert uitgebreide informatiebladen waarin zij aangeven hoe zij de wetgeving interpreteren. Gebruik ook het inspectiebezoek en de audit om praktische tips te krijgen van de inspecteur of van de auditor. Zij kunnen je bijpraten over nieuwe en toekomstige ontwikkelingen. In de Staat van Voedselveiligheid, gepubliceerd door de NVWA, staat veel achtergrondinformatie over voedselveiligheidsgevaren. Dit is een prima basis voor de gevarenanalyse. Daarnaast kun je gebruikmaken van RASFF, de Europese database van voedselveiligheidsincidenten. Voor informatie over grond- en hulpstoffen kun je vaak het beste terecht bij je leveranciers of bij de branchevereniging.

Riskplaza biedt een uitgebreide database waarmee je de risico’s op voedselfraude in kaart kunt brengen. Op Trello.com kun je per grondstof zoeken naar bekende voedselfraude-incidenten om inzicht te krijgen in de risico’s van voedselfraude per grondstof. Machinebouwers en hulpstoffenleveranciers hebben veel kennis over nieuwe recepturen en processen. Zij kunnen helpen met praktische tips, maar hebben vaak ook een regulatory affairsspecialist die specifieke vragen kan beantwoorden over wetgeving en etikettering.

Ook heel belangrijk: zorg voor een goed netwerk van deskundigen dat je kunt raadplegen. Onderling zijn QA-managers vaak bereid om kennis te delen. Ook je brancheorganisatie heeft veel kennis in huis: zorg dat je de experts persoonlijk kent.”

 

 

Peter Meeuwisse, Quality Manager bij Hilton Food Holland

Reageer op dit artikel