artikel

5 tips over zero-waste

Algemeen

5 tips over zero-waste

Danone-Nutricia opende op 25 maart in het bijzijn van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zijn ultramoderne Nutriciababyvoedingsfabriek in het Noord-Brabantse Cuijk. De productielocatie draait 100 procent op groene stroom en hergebruikt al het fabrieksafval, inclusief verpakkings afval. Hoe kom je tot een zero-waste fabriek? Dit artikel is verschenen in VMT 4 van 19 april 2019.

Groene energie

1Maak voor de energievoorziening maximaal gebruik van groene energie. Groene energie is de energie de je niet verbruikt.

 

Afval verminderen

2Voorkom afval in de fabriek door een optimaal procesontwerp. Dat is de eerste stap. Om het proces verder te optimaliseren hebben we real-time procescontroles en targets om de waste te beheersen en te beperken.

Hergebruiken

3 met kleurZorg voor een volledige scheiding van afvalstromen, hoe beperkt afval ook mag zijn. Zo kun je hergebruik maximaliseren. Bijvoorbeeld door bijproducten te valoriseren. Die kunnen nog hoogwaardige bestanddelen bevatten en kun je nog prima gebruiken voor een hoge kwaliteit veevoeder. En hergebruik big bags in plaats van ze te recyclen. Een robuust systeem voor afvalmanagement (ISO 14001-gecertificeerd) kan afvalstromen goed in kaart brengen, ze traceren en bepalen welke specifieke behandeling nodig is om ze te hergebruiken. Ga ook betrouwbare partnerships aan met gespecialiseerde lokale afvalbeheerondernemingen voor zinvolle toepassingen.

Recyclen

4Zorg voor een goede inrichting van de recyclingstromen: vooral van verpakkingen, maar ook van grondstoffen en reststromen. Minimaliseer het gebruik van verpakkingen en maximaliseer recycling van bijvoorbeeld karton, plastic en metaal.

Recuperatie

5 met kleurKies de beste verwerkingsstromen voor stromen die niet kunnen worden hergebruikt of gerecycled. Denk aan het maken van compost voor wijngaarden of anaerobe vergisting voor de productie van biogas voor de energievoorziening. 

Sijmon Hage is fabrieksdirecteur bij Danone-Nutricia in Cuijk

Reageer op dit artikel