artikel

Tevredenheid over Industriële Week

Algemeen

Tevreden. Die conclusie kan na afloop van de Industriële Week worden getrokken. Exposanten op de vier vakbeurzen die samen dit evenement voor de totale procesindustrie vormden, troffen mensen die met concrete vragen en investeringsplannen op de beurs een kijkje kwamen nemen. De bezoekers zochten wat ze vonden: nieuwe ontwikkelingen en persoonlijk contact met de leveranciers.

Met een rapportcijfer van 7,4 en een bezoekersaantal van ruim 21.000 zit de vakbeurs Industrial Processing weer in de lift. De andere vakbeurzen van de Industriële Week Macropak en Aandrijftechniek & Factory Automation trokken vergelijkbare bezoekersaantallen en bezoekerswaarderingen. Het nieuwe vierde event Processing & ICT werd zodanig positief ontvangen dat het concept in 2008 wordt verbreed. De beurs zal zich behalve op processing ook richten op de productie-industrie. De nieuwe naam luidt: Industrie & ICT.

Investeringsbeslissingen
Exposanten deden van 3 tot en met 6 oktober op Industrial Processing uitstekende zaken. “Dat kan ook niet anders”, motiveert projectmanager van VNU Exhibition Arwen Obermeyer op grond van de bezoekersenquête, “want driekwart van het bezoek gaat over investeringsbeslissingen. Zo’n twintig procent is zelfs lid van de directie. Eenderde van het bezoek liep met concrete investeringsplannen rond.”

Projectmanager Macropak Mirjam van de Bogaard komt met vergelijkbare cijfers. “Er is veel geïnvesteerd. Het vertrouwen dat bedrijven in de toekomst hebben, vertaalde zich op Macropak in orders.” ij Aandrijftechniek & Factory Automation kwam ruim een kwart van de 22.000 bezoekers met concrete investeringsplannen naar de beurs.

Warmtewisselaars
Nieuwe technische ontwikkelingen genoeg, vonden de bezoekers. Voor ruim tweederde van de bezoekers was dat het belangrijkste motief om naar de beurzen van de Industriële Week te komen. Het leggen van (nieuwe) contacten staat met een bijna gelijke score op een sterke tweede plaats.

Juist over die contacten was standhouder Bas Bruurmijn van Primix uit Mijdrecht uitermate te spreken: “Deze beurs is fantastisch. Primix opereert weliswaar internationaal, maar Nederland is mijn aandachtsgebied. Ik ontmoet hier veel bekenden en potentiële klanten.”

Primix toonde onder meer een warmtewisselaar die vooral geschikt is voor viskeuze producten zoals pindakaas, chocopasta, snoep, sauzen en dressings. De Primix bestaat uit een set van meerdere parallel geplaatste procesbuizen waarin zich spiraalvormige mengelementen bevinden. Doordat de radiale productsnelheid ongeveer twee keer zo hoog is als de lineaire snelheid ontstaat verhoogde verversing van het product aan de wand. Dit verbetert de warmteoverdracht. Daarnaast zorgt de radiale snelheid voor goede menging. De Primix is daarmee een alternatief voor geschraapte warmtewisselaars. Het gesloten systeem is eenvoudig te steriliseren en CIP te reinigen.

Alfa Laval presenteerde op het gebied van warmtewisselaars de AlfaNova 400, de eerste platenwarmtewisselaar die volledig uit roestvast staal is vervaardigd. Gebruik is gemaakt van de nieuwe technologie, AlfaFusion, een door Alfa Laval gepatenteerde systeem dat draait om een nieuwe verbindingstechniek.

Gezond
Alfa Laval won de Hartong-trofee, de prijs voor de mooiste stand. De beursvloer gaf een divers beeld: thematische stands, designpresentaties, grote stands met (heel) veel (verpakkings)machines en kleinere stands met een beperkt expositieprogramma of uitsluitend video-, folder- of ander presentatiemateriaal.
Qua thematische aanpak verdiende Imtech bewondering. Onder het motto ‘gezond proces, gezond bedrijf, gezond product’, wilde deze onafhankelijke system integrator haar filosofie uitdragen: bedrijven via een gezonde samenwerking ondersteunen bij een gezonde bedrijfsvoering. Imtech is de combinatie van elektrotechniek, werktuigbouw en ICT onder een aanspreekpunt, waarbij ICT de driver is voor de realisatie van technologische totaaloplossingen.
De technologie werd ook gepresenteerd via de menukaart bestaande uit ‘clear’, ‘fresh’, ‘sustainable’, ‘innovative’ en ‘boost’, elk staand voor een bijzonder drankje. De ‘boost’, een shot sap van tarwegras, oogstte uiteenlopende reacties.

Tankdomarmatuur
Een innovatieve tankdomarmatuur werd getoond door Holstaal uit Werkendam. De armatuur beveiligt tanks en containers tegen over- en onderdruk. Ze vinden vooral toepassing in bierbrouwerijen waar CO2-gas, dat tijdens het brouwproces vrijkomt, moet worden afgevoerd. De armatuur vereist slechts een aansluitpunt op de tank en is in prijs gunstig vergeleken met het traditionele deksel. De overdruk- en onderdrukventielen kunnen separaat worden ingesteld. Beide ventielen zijn aangesloten op dezelfde leiding, waardoor zowel het gas wordt afgevoerd als reinigingsvloeistof wordt aangevoerd.

Volgens directeur Ad Donkers werkt zijn bedrijf aan een verbetering, waarbij de klep waardoor het gas wordt gevoerd iets kan worden gelicht, zodat de kleprand en -zitting goed zijn te reinigen. Op deze plaatsen kan zich door schuimvorming nog wel eens vuil vastzetten.
De armaturen zijn al toegepast in bijvoorbeeld China. “In Nederland nog niet, maar we zijn in gesprek met een Nederlandse brouwer”, vertelde Donkers.

Rechthoekige zeef
Het Amerikaanse bedrijf Sweco breidde in Europa haar programma ronde trilzeven uit met een rechthoekige separator. Hierin kunnen maximaal vijf boven elkaar geplaatste stalen zeven worden opgenomen. De capaciteit is veel groter dan die van de ronde uitvoering. Afhankelijk van de benodigde capaciteit variëren de breedte (60-180 cm) en lengte (120-360 mm).

Op de hoogte
VMT hield bezoekers van de stand letterlijk en figuurlijk op de hoogte. Allereerst gebeurde dit via het informatieaanbod van vakbladen, boeken, (digitale) nieuwsbrieven en de VMT-site. Daarnaast werd, naar keuze, een ballonvaart, zweefvlucht of vliegercursus verloot. De prijs werd gewonnen door ir. Dirk-Jan Hemmelder, operational manager bij mosterdproducent Gyma – De Marne’s Fabrieken BV.

VMT Food Event
Veel belangstelling was er voor VMT Food Event, dat op 6 en 7 maart 2007 plaats gaat vinden. Dit tweedaagse evenement omvat een congres bestaande uit vier parallelle sessies, waarmee het interessant is voor alle disciplines in de voedingsmiddelensector. Gelijktijdig is er een vakbeurs, gecombineerd met tal van activiteiten op de beursvloer. VMT Food Event is daarmee een ontmoetingspunt voor de gehele voedingsmiddelenbranche, waarbij informatieoverdracht, kennisuitwisseling en netwerken centraal staan.

Reageer op dit artikel