Dit zijn de adders onder het additieven-gras

Wat is de laatste stand van zaken omtrent clean label? Wat is er het afgelopen jaar gebeurd op gebied van additieven en hoe gaat het additieventoezicht van de NVWA eruit zien? De tijd van waarschuwen is bij toezicht op additieven in vleesbereidingen vanaf 1 oktober 2021 echt voorbij. Tijdens de Food Law Update op dinsdag 8 juni zetten Joyce de Stoppelaar en Barbara Mutsaers de ‘hete hangijzers’ rondom additieven op een rij.

De vermelding van additieven op levensmiddelen houdt de industrie flink bezig. Retailers zoals supermarkten willen steeds minder vaak dat producenten E-nummers aan producten toevoegen om te voorkomen dat E-nummers op het etiket staan. Die trend staat bekend als de clean-label trend. De vermelding van additieven en het gebruik van onder meer plantenextracten is een onderwerp dat erg leeft in de industrie. De term ‘clean label’ klinkt mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. De additievenwetgeving is complex, en veel vraagstukken zijn ook afhankelijk van interpretatie en een case-by-case assessment.

Clean label en handhaving

Deze sessie start met een korte inleiding in additieven: hoe zit het ook al weer? Er wordt ingegaan op de actualiteiten: wat is er het afgelopen jaar gebeurd op het gebied van additieven? Welke rechtelijke uitspraken zijn er geweest en wat kun je daaruit concluderen? Joyce de Stoppelaar van de NVWA gaat in op de actualiteiten omtrent clean label, de overgangsperiode van vleesbereiding of vleesproduct en verwerkt of onverwerkt levensmiddel. Ook licht zij toe wat de NVWA de komende tijd gaat doen aan additieventoezicht. Dit zodat je na de sessie weer helemaal up to date bent.

JoycedeStoppelaarJoyce de Stoppelaar

Coördinerend Specialistisch Inspecteur | NVWA

Vanuit de praktijk als toezichthouder heeft Joyce de Stoppelaar te maken met de dilemma’s op het gebied van wetgeving en handhaving aan de ene kant, en de beleving van de maatschappij en de belangen van de bedrijven aan de andere kant. Ook in haar loopbaan deed zij ervaring op met de verschillende belangen en invalshoeken op het gebied van voedselveiligheid en voeding. Zij werkte na haar studie Humane Voeding in Wageningen als onderzoeker op het RIVM, als beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS, korte tijd als secretaris bij de VNFKD en daarna als programmamanager bij de Nederlandse Zuivelorganisatie.

Sinds 1 februari 2015 werkt zij bij de NVWA als Coördinerend Specialistisch Inspecteur (CSI) voedselveiligheid, en heeft de dossiers met betrekking tot chemische en microbiologische veiligheid van levensmiddelen onder haar hoede, waaronder het onderwerp additieven.

barbara mutsaersBarbara Mutsaers

Advocaat | AKD Benelux Lawyers

Barbara Mutsaers is advocaat bij AKD Benelux Lawyers. Barbara is gespecialiseerd in het levensmiddelenrecht en life sciences. Daarnaast heeft zij veel ervaring op het gebied van adviseren en procederen over (internationale) commerciële contracten en (product) aansprakelijkheid.

Op het gebied van Agri & Food, adviseert Barbara haar cliënten onder meer over de uitleg en toepassing van sectorspecifieke regelgeving, zoals ten aanzien van additieven, (herkomst)etikettering en recalls, stelt ze overeenkomsten op en staat ze cliënten bij in discussies met – en waar nodig in procedures tegen – toezichthouders, zoals de NVWA, leveranciers, afnemers en/of concurrenten. Cliënten waarderen Barbara’s betrokkenheid, passie en inzicht in de sector. In de Legal 500 2021 staat Barbara Mutsaers wederom geranked als “Leading individual” op het gebied van Food en heeft AKD’s Agri & Food team wederom de hoogste ranking – Tier 1 – ontvangen. De Legal 500 schrijft onder meer: “AKD provides outstanding expertise in the food industry due to its ‘great network’ and its ability to deal with industry regulators. Team head Barbara Mutsaers’ level of service and expertise makes her a ’delight to work with’”.

Barbara publiceert en doceert regelmatig op haar vakgebied. Barbara is daarnaast lid van de redactie van Waar & Wet, alsook lid van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht (NVLR) en de Vereniging Farma en Recht.

Bekijk hier het gehele programma of meld je aan

banner Food Law Update