Overzicht

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

'Ontbossingswet EU zet kleine boeren wereldwijd buitenspel'

De Europese ontbossingswet (EUDR) die eind dit jaar ingaat, zet wereldwijd miljoenen kleine boeren buitenspel. Dat is de grote angst van veel palmolieproducenten en sojaolieproducenten. "Kleine leveranciers zijn niet in staat om te tippen aan de hoge kosten en de administratieve lasten die de wet met zich meebrengt."

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

foto: shutterstock

Opkomend voedselveiligheidsrisico door klimaatverandering? EFSA oordeelt over Vibrio

Wereldwijd nemen infecties door de bacterie Vibrio in zeedieren toe, constateert de European Food Safety Authority (EFSA). Deze in water voorkomende bacterie ontwikkelt langzamerhand resistentie voor antibiotica. Daarnaast gedijen Vibrio-soorten beter naarmate de aarde opwarmt door klimaatverandering.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren dat export wordt geblokkeerd'

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Copyright Credit: © Andre Dib / WWF-Brazil

WWF-NL over ontbossingswetgeving: 'Gebruik creativiteit van product ontwikkeling ook voor dit soort wetten'

Eind 2024 moeten grote bedrijven voldoen aan de Europese ontbossingswetgeving (EUDR). Half 2025 geldt deze wet ook voor mkb-bedrijven. Er komt veel af op producenten van onder andere soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Wat betekent deze wet voor voedselproducenten? Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? En wat zijn tips? VMT sprak met Seline Meijer, senior adviseur voedsel en landbouw bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

Beeld: Shutterstock

Meldingen RASFF in 2023 op hoogste niveau ooit: dit zijn de opvallendste punten

De Europese Commissie presenteert haar jaarlijkse rapport over meldingen vanuit het Alert and Cooperation Network (ACN). Het totaal aantal RASFF-meldingen en fraudemeldingen namen toe ten opzichte van 2022. VMT dook in het rapport en zet de belangrijkste punten op een rij.

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit

Nieuwe speler vleesvervangersmarkt: Planted introduceert vervangers van erwteneiwit

Vanaf deze maand ligt er een nieuw merk vleesvervangers in het schap: Planted. Het van origine Zwitserse bedrijf gebruikt erwteneiwit als basis voor de producten. De vleesvervangers bevatten volgend de producent geen kunstmatige toevoegingen.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen: door de PPWR geen 'nice to have' maar 'need to have'

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Upfield verandert naam naar Flora Food Group

Upfield verandert naam naar Flora Food Group

Upfield Group B.V., producent van merken als Becel en Blue Band, kondigt aan haar naam te veranderen naar Flora Food Group. In Nederland gaat de naamswijziging per direct in. Buiten Nederland verandert het bedrijf de naam in fases.

foto: shutterstock

Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos toepasbaar

Acrylamidevorming in bakproducten is een probleem. Te hoge gehaltes zijn ongezond. Wetgeving vereist daarom een zorgvuldige analyse van de mogelijkheden om acrylamidevorming tegen te gaan. Er zijn diverse methodes bekend. Een daarvan is gebruik van het enzym asparaginase, ook wel acrylamide-reducer genoemd. Het is een onderbelichte methode, die echter niet klakkeloos toepasbaar is.