nieuws

Experimenteerzone voor plantaardige eiwitten in Woudrichem (video)

Ingrediënt & Product

Experimenteerzone voor plantaardige eiwitten in Woudrichem (video)

In het Noord-Brabantse Woudrichem (Land van Altena) moet een proeftuin komen voor de eiwittransitie in de voedselketen. Voedingsmiddelenbedrijven zoals Schouten Europe en HAK nemen samen met een aantal andere partijen hierin het initiatief. Er is vijf miljoen euro nodig om het eiwitcentrum van de grond te tillen.

 

Onlangs werd het idee voor het zogeheten CHIEF-centrum gepresenteerd aan geïnteresseerden en mogelijke toekomstige partners. CHIEF staat voor: Centrum voor Hulp, Innovatie, Educatie en Fascinatie. Het centrum moet worden gerealiseerd op Landgoed Kraaiveld in Woudrichem. Daar moet een educatiecentrum verrijzen met als doel te experimenteren met onder meer proefvelden. Verder moet er een samenwerking komen met onderwijs, kennisinstellingen, grote commerciële partijen en sociale werkplaatsen. Daarnaast komt er een restaurant, bierbrouwerij en winkel met streekproducten. In samenwerking met WUR (wordt onderzocht) zal consumenten gedragsverandering in Altena worden gemeten over een periode van minimaal vijf jaar.

Doelstelling

Een van de belangrijkste initiatiefnemers van het project is Schouten Europe, een voedingsmiddelenproducent uit Giessen die zich focust op de productie van vleesvervangers. Directeur Henk Schouten van Schouten Europe licht de functie en de doelstellingen van het toekomstige CHIEF toe. “De doelstelling van het toekomstige centrum is om de eiwittransitie te versnellen. Ook moet het de kennis die al is opgebouwd binnen andere initiatieven samenbrengen.” Schouten wijst onder meer op de Green Protein Alliance en het Protein Cluster dat start-ups helpt. We willen met CHIEF de bestaande kennis samen brengen.”

Activiteiten

Schouten vervolgt met een greep uit het toekomstige aanbod: “De doelstelling is natuurlijk de verhouding vlees – plantaardig eiwit weer te veranderen ten gunste van plantaardig eiwit. Ook kijken we naar een duurzamere productie van vlees, vis en zuivel. Op de proefvelden wordt onder meer getest met gewassen als soja, quinoa et cetera. Maar ook de scholen zijn welkom. We laten zien hoe plantaardig eiwit eruit ziet, hoe het groeit en hoe het wordt bereid. Verder komen er tiny houses. Die kunnen verhuurd worden aan bedrijven om een permanente etalage van activiteiten in te creëren. Er komt een restaurant met 90% plantaardige eiwitten op het menu en 10% vlees. Hier moeten ook toeristen mee worden aangetrokken. Ook de keuken kan worden gebruikt als proefkeuken door bedrijven. Er komt een belevingstuin en demonstraties van nieuwe teelttechnieken.”

Fascinatie en verleiden

Ook producent HAK is een van de deelnemers aan CHIEF. Nicole Freid Hak, directeur marketing en innovatie bij HAK stelt dat de consument nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken als het gaat om de beweging richting plantaardige voeding. Het zijn een hoop hobbels voor plantaardig eten, weet Freid: “Mensen denken: ‘niet lekker’ of weten niet hoe ze het lekker klaar kunnen maken. Ze hebben het gevoel vast te zitten in een routine, denken er simpelweg niet aan of zien het niet in de supermarkt. Ik denk dat plantaardige voeding er allereerst heel erg lekker uit moet zien.”

Deelnemers

Enkele deelnemers of initiatiefnemers in het project zijn Schouten Europe, Kwetters, Danone, Jumbo Supermarkten, ZLTO, Dutch Soy, HAK, Enkco, HAS Hogeschool, WUR, Cosun, Dalco Food, Snack Connection, Agrifirm, Rabobank, Green Protein Alliance. 

De eiwittransitie op het Food Future Event

Hoe ziet de eiwittransitie er volgens u uit? Luister en praat hierover mee tijdens een inspirerend programma op het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein. Bekijk het complete programma  van het Food Future Event op 9 april in het NBC in Nieuwegein hier of schrijf u via deze link direct in.

Reageer op dit artikel