nieuws

Nieuw isolatiemateriaal bespaart Loders Croklaan energie én geld (video)

Duurzaamheid & MVO

Nieuw isolatiemateriaal bespaart Loders Croklaan energie én geld (video)

Het raffineren van plantaardig oliën bij IOI Loders Croklaan gebeurt bij hoge temperaturen in vaten. Dit brengt nadelen met zich mee zoals een hoog energieverbruik. Het bedrijf deed uitgebreide testen met een nieuw isolatiemateriaal dat de minpunten van conventionele isolatie grotendeels elimineert.

Naast energieverbruik brengt raffinage van plantaardige oliën in vaten nog meer ongemakken met zich mee. De warmte die vrijkomt bij het proces zorgt voor onaangenaam hoge temperaturen in de productieruimte, wat de werkomstandigheden niet bevordert.

Isolatiemateriaal

Bovendien is de temperatuur zo hoog dat aanraken van de metalen deksels van de vaten tot brandwonden zou kunnen leiden. Genoeg redenen om er iets aan te doen, mits er isolatiemateriaal voorhanden zou zijn dat niet de nadelen heeft van conventionele isolatie. IOI Loders Croklaan vond een oplossing tijdens een kennisoverdrachtsbijeenkomst . MVO – de ketenorganisatie voor oliën en vetten – organiseert in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jaarlijks een aantal van deze bijeenkomsten. Drie fabrikanten van isolatiemateriaal gaven een presentatie. De elastomeer Conti Thermo Protect van Chabel trok daarbij IOI Loders Croklaans aandacht. Die zouden wel eens van pas kunnen komen bij het filterproces van het bedrijf.

Filterproces

Vertical leaf filters zijn vaten gevuld met filterplaten die dienen om de oliën en vetten van onzuiverheden te filteren. Isolatie van de deksels op deze VLF-vaten is lastig, maar potentieel heel effectief. Daarom heeft IOI Loders Croklaan in een proef bekeken of een goede isolatie uitvoerbaar is in de praktijk. De nieuwe isolatie bespaart energiekosten en maakt het werken veiliger en aangenamer. De terugverdientijd, niet onbelangrijk, bedraagt rond de tweeënhalf jaar. Dirk Mulder, engineer bij de vestiging Maasvlakte van IOI: “We hebben de intentie om ook alle resterende filterdeksels te isoleren”.

Verticale Leaf Filters zijn niet weg te denken uit de raffinage van plantaardige olie. De filters worden vaak alleen voorzien van wandisolatie bestaande uit steenwol met beplating. De deksels met veel uitstekende delen worden intensief gebruikt. Omdat isolatie de hanteerbaarheid van de deksels bij het openen en sluiten vermindert, zijn deze vaak niet geïsoleerd. Er was tot op heden geen geschikt isolatiemateriaal beschikbaar dat aan alle eisen voldeed.

Testen

De elastomeer Conti Thermo Protect van Chabel zou mogelijk wel aan die eisen voldoen. Om dit met zekerheid te kunnen vaststellen, vroeg IOI Loders Croklaan producent Chabel het materiaal aan drie testen te onderwerpen. Allereerst diende Chabel met een duurtest aan te tonen dat de vetzuren in de olie het isolatiemateriaal niet zouden aantasten.

Mulder: “Als we het deksel van de filter openen en wegdraaien bestaat de kans dat de olie met vetzuren op het isolatiemateriaal lekt. Als het materiaal wordt aangetast is de isolerende werking binnen de kortste keren teniet gedaan”. Chabel heeft daarom het materiaal aan een duurtest onderworpen. Bij de test is het materiaal 28 dagen lang ondergedompeld in vloeibare olie van 100°C. Bij aanvang en daarna elke 7 dagen is de hardheid, elasticiteit, het gewicht en volume van het materiaal bepaald. De resultaten laten zien dat het materiaal zich goed houdt onder invloed van de vetzuren van kokos-, palm- en palmpitolie.

Toepassingstest

Vervolgens vond de test plaats voor het aanbrengen van het nieuwe materiaal. Eerst werden enkele stukjes materiaal aangebracht van verschillende dikte (tot 20 mm) en met verschillende lijm soorten. Het materiaal met de beste dikte/lijm combinatie werd vervolgens op één filter aangebracht. Dit alles vond plaats terwijl het filter operationeel was, waardoor stilleggen van het proces niet nodig was.

Functionele test

Tenslotte werd het materiaal getest in de praktijk. De beelden van de warmtecamera laten zien hoeveel temperatuurreductie bereikt wordt bij toepassing van het nieuwe materiaal. Vóór isolatie zijn de wanden en de deksel 94°C.

Mulder: “Uit onze berekening blijkt dat door deze aanpassing we ±3kW aan energiereductie hebben gerealiseerd. De kosten die nodig waren voor deze aanpassing hebben we dan binnen 2.5 jaar terugverdiend. We hebben de intentie om ook alle resterende filterdeksels te isoleren”. Inmiddels hebben ook andere bedrijven uit de sector dit type isolatiemateriaal getest. In figuur 2 is goed te zien dat na isolatie de temperatuur van wand en deksel gedaald is tot 57°C, een reductie van 37°C. Het nieuwe isolatiemateriaal bespaart zodoende energiekosten en maakt het werken veiliger en aangenamer.

Foto's

Reageer op dit artikel