nieuws

Startup A-Mansia wil afslankbacterie op de markt brengen

Algemeen

Startup A-Mansia wil afslankbacterie op de markt brengen

Wageningen University & Research en de Katholieke Universiteit Leuven (UCL) zijn een nieuw bedrijf gestart: A-Mansia. Deze startup wil over drie jaar producten op de markt brengen met een afslankbacterie.

Dit is te lezen in Wageningen World.

A-Mansia heeft al 13 miljoen euro startkapitaal opgehaald, waarmee een uitvinding van hoogleraar Willem de Vos van Universiteit Wageningen verder wordt ontwikkeld. De bacterie Akkermansia muciniphila fungeert als de afslankbacterie. De bacterie verbetert de barrièrefunctie van de darm. Hierdoor worden schadelijke en dik makende stoffen minder stoffen minder snel door het lichaam opgenomen, zo is te lezen in het artikel.

Verbeterde barrièrefunctie

De Akkermansia-bacterie bevat een eiwit dat de barrièrefunctie van de darm verbetert. Wanneer de darm deze bacterie binnen krijgt, laat hij minder toxische stoffen door, die uiteindelijk dik maken. Er is nog niet bekend hoe sterk dit effect is. De bacterie is al bij veel mensen van nature aanwezig, alleen mensen met overgewicht hebben hier vaak een tekort aan. De bacterie helpt niet alleen met afvallen, maar gaat ook darmontsteking tegen en helpt mogelijk tegen leververvetting.

Toepassing op voedingsproducten

De onderzoekers denken dat een eiwit van de bacterie zorgt voor de gezondheidseffecten. Eiwitten verliezen hun werking bij sterke verhitting, en deze bacterie werkt niet gesteriliseerd, maar wel gepasteuriseerd. Door de toepassing van een gepasteuriseerde bacterie hoeft deze niet meer in leven te zijn. Volgens De Vos maakt dit de toepassing van de bacterie in voedingsmiddelen daarom gemakkelijker.

Mogelijke voedingsmiddelen waarin de bacterie wordt toegepast zijn voedingssupplementen, yoghurtdrankjes en repen. A-Mansia hoopt over drie jaar de eerste voedingsproducten op basis van de bacterie op de markt te brengen. Of dit gaat lukken is nog onzeker volgens De Vos. Zo is er nog niet precies bekend hoe toepasbaar de bacterie is wanneer de gebruiker van de producten een bepaalde aandoening heeft.

Reageer op dit artikel