nieuws

EC: Geen duale kwaliteit gevonden in producten Oost- en West-Europa

Wetgeving & Toezicht

De Europese Commissie heeft onderzoek laten uitvoeren naar de klacht van duale kwaliteit van voedingsmiddelen in de Europese Unie. Uit het onderzoek blijkt dat sommige producten identiek zijn of hetzelfde vermarkt worden terwijl ze een verschillende compositie hebben. Er is echter geen consistent verschil gevonden in producten tussen Oost- en West-Europa.

EC: Geen duale kwaliteit gevonden in producten Oost- en West-Europa

Als een levensmiddelenproducent een product in Europa verkoopt met verschillende samenstellingen in verschillende landen (duale kwaliteit) mag het niet gelabeld of vermarkt wordt op dezelfde manier. Dit is misleiding van de consument, zeggen de MEP’s. Dit was de reden voor president Juncker om dit probleem aan te pakken.

De EC analyseerde daarop bijna 1400 voedingsmiddelen in 19 EU-landen. Uit de analyse bleek dat 9% van de vergeleken producten verschilde in compositie ondanks dat de informatie op de voorkant van de verpakking identiek was. Nog eens 22% van de producten met vergelijkbare voorkant had een verschillende samenstelling. De studie kon echter geen consistent geografisch patroon vinden.

Geen duale kwaliteit

Tibor Navracsics, verantwoordelijk voor het researchcentrum is blij dat er geen verschil is aangetroffen tussen Oost- en West-Europa. Hij maakt zich wel zorgen dat uit het onderzoek blijkt dat tot een derde van onderzochte producten een andere samenstelling heeft terwijl ze hetzelfde en bijna vergelijkbaar worden vermarkt.

Consumentenorganisaties

In het onderzoek werden 1380 monsters van 128 verschillende voedingsmiddelen uit 19 EU-landen genomen in november en december 2018. De 19 deelnemende landen waren: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Malta, Polen, Slowakije, Slovenië, Spanje, Nederland en Litouwen.  De geselecteerde producten zijn voorgesteld door de EU-leden naar aanleiding van klachten van consumentenorganisaties.  De grootte van het onderzoek is echter niet representatief voor de grote hoeveelheid aan voedingsmiddelen in de EU.

De EC heeft €1,26 miljoen beschikbaar gesteld voor consumentenorganisaties om producten te testen en mogelijk misleidende praktijken te identificeren. Aanvragen moeten voor 6 november worden ingediend.

Reageer op dit artikel