nieuws

RCC oordeelt: Optimel Vla Vanille van FrieslandCampina niet conform wetgeving

Wetgeving & Toezicht

Het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC) heeft een oordeel geveld in de zaak over de vanille-inhoud van Optimel Vla Vanille. Merkeigenaar FrieslandCampina geeft aan blij te zijn met de duidelijkheid die de uitspraak geeft.

RCC oordeelt: Optimel Vla Vanille van FrieslandCampina niet conform wetgeving

Van het College van Beroep moet FrieslandCampina vanille gaan toevoegen aan Optimel Vla Vanille of de verpakking aanpassen zodat er duidelijk op staat dat de vla naar ‘vanille smaakt’  of ‘een vanillesmaak’ heeft. Het College concludeerde dat FrieslandCampina oorspronkelijk niet opereerde conform de etiketteringsnormen zoals beschreven in Verordening (EU) № 1169/2011.

FrieslandCampina

Het zuivelbedrijf ging in hoger beroep nadat de Reclame Code Commissie had besloten dat de vla consumenten misleidde. “FrieslandCampina is zeer content dat het College van Beroep nu duidelijkheid heeft geschapen over het gebruik van smaakaanduidingen”, zegt FrieslandCampina in een reactie.

“FrieslandCampina vindt transparantie en duidelijke communicatie belangrijk en deze staan centraal in alle keuzes die zij maakt, waarbij het belang van de consument voorop staat. FrieslandCampina is dan ook verheugd dat het College van Beroep deze redenering volgt en helderheid geeft voor fabrikanten en consumenten. Zoals FrieslandCampina al eerder heeft aangegeven, respecteert zij de uitspraak van de Reclame Code Commissie en onderneemt zij gepaste stappen op product en verpakking.”

Foodwatch

De uitspraak is een opsteker voor foodwatch die de misleiding aanhangig maakte bij de RCC. De consumentenorganisatie zegt zijn “kruistocht tegen misleidende procucten” voort.

De oorzaak voor “de vele misleidende producten” is “het resultaat van het jarenlang door de vingers zien van dit gesjoemel. Fabrikanten denken er mee weg te kunnen komen. Foodwatch wil met procedures een einde maken aan deze misleiding”, aldus foodwatch.

Vanillevlakwestie op VMT

RCC oordeelt: FrieslandCampina misleidt met Optimel vanillevla

‘Optimel vanillevla-uitspraak zorgt voor meer onduidelijkheid’

Reageer op dit artikel