nieuws

FNLI-directeur Marian Geluk tempert enthousiasme Nutri-Score: ‘Er zijn ook veel nadelen’ (video)

Wetgeving & Toezicht

FNLI-directeur Marian Geluk tempert enthousiasme Nutri-Score: ‘Er zijn  ook veel nadelen’ (video)

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kondigde op het Food Future Event op 9 april aan dat er eind 2019, begin 2020 een voedselkeuzelogo ligt. Wordt dat de bewierookte Nutri-Score? Blokhuis houdt zich op de vlakte. Ook de voedingsindustrie heeft nog geen keuze gemaakt. Eerst maar eens een gedegen afweging van de voor- en nadelen van de verschillende logo’s en een kosten-batenanalyse maken, stelt Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

Bekijk hieronder de gehele lezing van Marian Geluk op het Food Future Event op 9 april:

In 2005 introduceerde Albert Heijn het Gezonde Keuze Klavertje om consumenten te helpen de gezonde keuze te maken. Dat logo is inmiddels al lang en breed van het toneel verdwenen. Het Vinkje ( 2013-2018) dat ontwikkeld is met hetzelfde doel, stierf een langzame dood.

Opvolger Vinkje

aardbeienijsMomenteel onderzoeken onder andere de voedingsmiddelenindustrie, de retail en het ministerie van VWS wat de opvolger wordt van Vinkje. De strijd lijkt te gaan tussen het van oorsprong Scandinavische Keyhole-systeem, het Britse verkeerslichtensysteem en de Franse Nutri-Score.

De Consumentenbond liet er op het Food Future Event geen misverstand over bestaan: de Nutri-Score moet het worden. Medewerkers van de bond deelde bezoekers “gezond ogende” snacks uit. “Nutri-Score deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond). Dat werkt om zulke tussendoortjes te ontmaskeren.” Ook de retail, Albert Heijn voorop, prefereert het Franse kleurensysteem.

Eén voedselkeuzelogo

Blokhuis laat zich niet verleiden tot het uitspreken van een voorkeur welk logo hij het beste acht. “Ik ga niet zeggen wat het wordt. We onderzoeken momenteel wat de beste optie is.” Dat doet de staatssecretaris samen met onder andere het CBL en de FNLI. “Ik hecht aan draagvlak. Zonder dit kan de overheid niets voorschrijven.” Wat Blokhuis in ieder geval niet wil in Nederland: een verscheidenheid aan logo’s. Dat maakte hij al eerder duidelijk toen Coca-Cola met een eigen kleurcodering experimenteerde. “Dat is echt de dood in de pot.”

FNLI-directeur Marian Geluk laat zich niet in haar kaarten kijken over welk van de drie voedselkeuzesystemen: Keyhole, het verkeerslichtensysteem en de Nutri-Score. Een duidelijk winnaar is niet aan te wijzen. Allemaal bevatten ze voor- en nadelen. Een logo voor heel Europa dat is het ideaal, aldus Geluk. “In ieder land een ander logo is een nachtmerrie.”

Nadelen Nutriscore

Of de Franse Nutri-Score nou de eindstreep haalt of niet: het is lang niet allemaal halleluja. Geluk ontdekte dat er nadelen kleven aan dit Franse initiatief. In haar presentatie geeft ze een voorbeeld van twee pizza die allemaal hoog scoren op vet en zout (rood), maar juist laag op suiker (groen). Toch krijgen de twee producten tot verbazing van Geluk in de Nutri-Score een (groene) B. Na het eten van één van deze deegproducten hebben pizzaliefhebbers al voor respectievelijk 77% en 57% hun dagelijkse zoutlimiet bereikt.

Zo zijn er meer ongerijmdheden: waarom scoren ibericoham en schimmelkaas slecht in de Nutri-Score en ontbijtgranen met 30% suiker goed (groen), reageren critici op sociale media. België voerde de Nutriscore al in, maar er is nog volop discussie over de criteria van het systeem. Waarom zijn onder de Nutiscore diepvriesfrieten gezonder dan gerookte zalm?, toont Geluk een slide in haar powerpointpresentatie. “En waarom scoren appelmoes met en zonder toegevoegde suiker even goed. Laten we heel goed nadenken over de nadelen.”

Consumentenbond

De FNLI-voorvrouw wil voorkomen dat er weer een storm van kritiek losbarst en dat een logo mislukt. Zoals met het Vinkje gebeurde, een logo dat hevig onder vuur lag van onder andere de Consumentenbond.

Hoe kijkt de bond nu eigenlijk naar de nadelen van het door haar omarmde Nutri-Scoresysteem? Nutri-Score is het beste van de drie te onderzoeken systemen (Keyhole en verkeerslichtensysteem), beweert voedingsexpert Nelleke Polderman van de Consumentenbond. Een heel klein deel van de tussendoortjes krijgt immers een A of een B.

“Ook wij willen een zorgvuldig overleg. We willen met de Fransen overleggen over de criteria. Hier zitten nog wat ‘rare dingen’ in.” Maar zo benadrukt Polderman: in grote lijnen kloppen de criteria wel. “In de discussie met de stakeholders staan we voor de consumenten.”

Geluk predikt zorgvuldigheid. Haastige spoed is zelden goed. Te allen tijde wil ze voorkomen dat een toekomstig voedselkeuzelogo van het toneel verdwijnt. Het moet een blijvertje zijn. Mocht de Nutri-Score als winnaar uit de bus komen dan moeten de nadelen worden opgeheven. We moeten hiervoor dus aan tafel met de Franse overheid, de eigenaar van Nutri-Score, weet ook Geluk.

Geen verkeerd logo

Een goed voedselkeuzelogo moet volgens haar aan een aantal voorwaarden voldoen: het moet breed gedragen zijn. De voedingsmiddelenindustrie mag dus niet als afzender prijken. Verder moet het een Europees logo zijn, in lijn met aanbevelingen van de Schijf van Vijf. En niet te vergeten: het moet begrijpelijk zijn voor de consument. Geluk: “Na alle mislukkingen (met logo’s, red) kunnen we ons niet meer veroorloven om aandacht en vertrouwen van de consument te verliezen.” Bovendien dienen in alle scenario’s implementatiekosten volwaardig te worden meegenomen in het keuzeproces, aldus de FNLI-directeur.

Check deze link voor meer foto’s van het Food Future Event

Reageer op dit artikel