nieuws

Bunge Loders Croklaan bant 3-MCPD esters uit palmolie

Wetgeving & Toezicht

Bunge Loders Croklaan bant 3-MCPD esters uit palmolie

Vooruitlopend op de Europese wetgeving zegt palmolieproducent Bunge Loders Croklaan haar hele foodportfolio met zeer lage levels 3-MCPD esters aan te bieden. 3-MCPD (3-monochloorpropaan-1,2-diol) kan onbedoeld ontstaan bij het productieproces van met name plantaardige oliën en vetten wanneer deze verhit worden tot hoge temperaturen.

3-MCPD, 2-MCPD en Glycidol (glycidyl esters, GE’s) zijn chemische stoffen die ontstaan bij het verwerken van plantaardige oliën. Vanwege de vermeende toxische karakter zijn hiervoor maximum limieten gesteld die volgend jaar verder worden aangescherpt.

Discussies

De EFSA heeft hiertoe een aanzet gegeven met een ‘Scientific Opinion’ in januari. De EU-verordening (EU) 2018/290 geeft sinds maart dit jaar reeds een limiet van <1 ppm voor GE’s. De discussies over een veilige dagelijkse intake van 3-MCPD esters en de limieten voor plantaardige oliën, vetten en voedsel lopen echter nog. Het is niet bekend wanneer de EU precies komt met limieten voor 3-MCPD esters.

Palmolie Bunge Loders Croklaan’s

Vooruitlopend op regelgeving voor 3-MCPD heeft Bunge Loders Croklaan er naar eigen zeggen voor gezorgd dat het complete portfolio aan palmolie en afgeleide producten is gemitigeerd. Holger Riemensperger, Vice President Europe, Bunge Loders Croklaan: “Het hele portfolio bevat nu niet alleen een laag level GE (<1 ppe), maar ook een laag level aan 3-MCPDE (<2 ppm). Deze levels zijn in lijn met het discussiestuk van de Europese Commissie uit juni 2016.”

Keten en technologie

Volgens Riemensperger is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het vinden van manieren om de niveaus van de genoemde stoffen sterk te reduceren, zonder dat het ten koste zou gaan van de kwaliteit en veiligheid van de palmolie. Daar komt volgens de topman veel bij kijken: van totale controle over de keten (van plantage tot raffinaderij) tot geavanceerde raffinagetechnologieën.

Tool

Bunge Loders Croklaan zegt te streven nog lagere levels van de genoemde stoffen. Om businessklanten te helpen heeft het bedrijf de zogeheten ‘Care Free Index’ ontwikkeld: een tool die de aanbevolen portiehoeveelheid berekend voor het type vet dat in een voedingsmiddel verwerkt zit.

Bunge Loders Croklaan

Vorig jaar kocht het Britse Bunge Limited een meerderheidsbelang in IOI Loders Croklaan (‘Loders’). In maart dit jaar ging het bedrijf definitief verder als Bunge Loders Crocklaan. De focus van het bedrijf ligt op de raffinage van oliën en vetten onder meer voor de voedingsmiddelenindustrie. In 2010 opende het bedrijf een state-of-the-art refinery in Rotterdam. Deze is ’s werelds eerste grootschalige raffinaderij gespecialiseerd in enzymatische interesterificatie.

Meer over 3-MCDP leest u in de VMT 12 (thema contaminanten) die verschijnt op 19 oktober. Geen abonnement op VMT? Regel dit vandaag nog!

Reageer op dit artikel