nieuws

NVWA: ‘Dierenleed in Nederlandse slachthuizen zijn incidenten en geen grootschalige misstanden’

Wetgeving & Toezicht

RTL-nieuws publiceerde gisteren een nieuwsitem met als titel: ‘Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen’. De omroep vroeg rapporten met bevindingen die zijn opgemaakt door toezichthoudende dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op.

Aanleiding voor het opvragen van de inspectierapporten waren de schokkende undercoverbeelden die vorig jaar naar buiten kwamen van een Belgisch slachthuis in Tielt. De NVWA en de Centrale organisatie van de Vleessector (COV) reageerden beide op de publicatie van RTL Nieuws.

Achtenveertig boetes uitgedeeld

In twee jaar tijd deelde de NVWA aan 19 slachthuizen 48 boetes uit  voor overtredingen van wet- en regelgeving voor dierenwelzijn.

Volgens RTL gaat het regelmatig mis bij het slachten van dieren: bij 24 boetes ging om het verkeerd doden van dieren. In de andere 24 gevallen ging het mis met het lossen, huisvesten en verzorgen van de dieren.

Toezicht functioneert

Volgens de NVWA en het COV is het lijden van een enkel dier er al één teveel.

CVO in hun reactie: “Sommigen constateringen zijn ronduit verschrikkelijk. Toch hecht de COV eraan een nuance aan te brengen. De 48 boetes over de jaren 2015 en 2016 kunnen afgezet worden tegen zo’n 17 miljoen correct uitgevoerde slachtingen per jaar: dit is een foutmarge van 0,0001 procent die naar voren komt uit een goed functionerend wettelijk toezicht.”

Incidenten

De NVWA geeft in hun reactie aan dat het om incidenten gaat.

“Hoewel elk onnodig lijden van een dier er een te veel is, weten we uit het permanente toezicht dat we uitoefenen dat er incidenten zijn, maar geen grootschalige misstanden”, aldus de voedselautoriteit.

De NVWA: “Waar we overtredingen constateren, grijpen we in. Waar nodig leggen we boetes op. Het nalevingsniveau is volgens onze halfjaarlijkse monitor boven de 97 procent, wat betekent dat in 1 op de 30 steekproeven een slachthuis niet geheel volgens de regels heeft gewerkt bij het bedwelmen of verbloeden.”

Permanent toezicht

De NVWA geeft  uitgebreid antwoord op vragen die RTL-nieuws aan de toezichthouder  stelde. Hierin komt naar voren dat de NVWA op de slachthuizen, waar 90 procent van al het roodvlees vandaan komt, permanent toezicht houdt. “Daarnaast worden er op risico gebaseerde inspecties uitgevoerd.”

Slachterijen leven wetgeving goed na

De COV bevestigt het permanente toezicht dat de NVWA uitvoert bij slachterijen. “Een dierenarts van de NVWA keurt alle dieren voorafgaand aan de slacht en inspecteurs volgen het verdere proces op de voet. Waar nodig treden ze op. Volgens de Naleefmonitor leven Nederlandse slachterijen de wet- en regelgeving goed na.”

Cameratoezicht

Verder voert de NVWA op dit moment drie pilots met cameratoezicht uit. De vleessector bevestigt dit.

“Bedrijven hebben camera’s waarmee bedrijfsprocessen nauwlettend gevolgd worden en zo nodig bijgesteld. Mede naar aanleiding van ‘Tielt’ loopt inmiddels een pilot om camerabeelden van de bedrijven nader te kunnen laten benutten ten behoeve van het wettelijk toezicht en op die basis weer een extra waarborg te bieden rond het welzijn van de dieren”, aldus  de COV.

Reageer op dit artikel