nieuws

Nutricia-Danone, Hero, Ausnutria en NVWA reageren op ontdekking minerale oliën door Foodwatch in babyvoeding

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Foodwatch ontdekte na eigen laboratoriumonderzoek minerale oliën in babyvoeding van Nutricia-Danone, Hero Baby en Neolac. De betrokken bedrijven reageren op de bevindingen van Foodwatch.

Nutricia-Danone, Hero, Ausnutria en NVWA reageren op ontdekking minerale oliën door Foodwatch in babyvoeding

Nutrilon Pepti 1 is een dieetvoeding voor baby’s met koemelkallergie in deze babyvoeding trof Foodwatch de minerale oliën MOSH en MOAH in aan, zo blijkt uit een eigen onderzoeksrapport.


Lees ook:

Foodwatch: ‘Mogelijk kankerverwekkende minerale olieresten in babymelk’


Babyvoeding

Woordvoerder Ann de Jaeger van Danone is het niet eens met Foodwatch’ ontdekking.

“We gebruiken geen minerale olie-samenstellingen in onze recepten. We controleren regelmatig hun eventuele aanwezigheid in onze producten als onderdeel van onze monitoring en dit reeds gedurende meerdere jaren. Onze controles tonen geen detecteerbare sporen van aromatische minerale oliën.”

Kloppen de drie onafhankelijke laboratoriumtesten die Foodwatch deed dan niet? De zegsvrouw zegt niet te weten welke methodologie de consumentenorganisatie gebruikt, maar twijfelt absoluut niet aan de eigen methodologie. “Wij vonden niets. Onze methode is de juiste.”

Nutrilon

Dat wil niet zeggen dat Danone niet open staat om een gesprek met Foodwatch aan te gaan. Het voedingsmiddelenconcern is best benieuwd hoe de door Foodwatch ingeschakelde laboratoria de testen hebben aangepakt. “Foodwatch kan ons altijd bellen om het hier over te hebben.”

Ouders hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken om de gezondheid van hun kind. Ze kunnen de Nutrilon Pepti 1 is een dieetvoeding voor baby’s met koemelkallergie 0-6 maanden gewoon gebruiken, verzekert De Jaeger.

 Ze legt uit:  “De kwaliteit en veiligheid van onze producten is absoluut noodzakelijk omdat de gezondheid van kinderen onze bestaansreden is. Het is om deze reden dat onze interne standaarden extreem strenge controles opleggen die verder gaan dan de toepasselijke voorschriften.”

Hero

Ook in de Hero Baby nutrasense hypo-allergeen 0-6 maanden trof Foodwatch minerale oliën aan. Algemeen directeur Jasper Aansorgh van Hero Benelux stelt een onderzoek in naar de bevindingen van Foodwatch. “We moeten bekijken of dit strookt met ons eigen onderzoek . Het laatste dat we willen is onrust veroorzaken als dit niet nodig is.”

Mocht Hero inderdaad minerale oliën aantreffen in Hero Baby dan neemt het bedrijf maatregelen. Welke? Daarover zal de onderneming dan te zijner tijd over communiceren.

Aansorgh benadrukt dat Hero alles doet om producten met de hoogste kwaliteitsstandaarden te produceren. “We begrijpen dat dit nieuws voor ouders zeer zorgwekkend is. We zoeken het dan ook tot de bodem uit.”

 

Ausnutria en Neolac

Niet alleen in producten van Danone en Hero vond Foodwatch minerale oliën, ook in Neolac Biologisch Volledige zuigelingenvoeding 0-6 maanden vond ze de stoffen. Ausnutria het bedrijf achter Neolac kan bezorgdheid van consumenten begrijpen. De onderneming stelt “voedselveiligheid uiterst belangrijk te vinden.”

Ausnutria zegt alle mogelijke maatregelen te nemen om de voedselveiligheid van zijn producten te garanderen. Op basis van de ons beschikbare informatie is er geen reden om hieraan te twijfelen,  benadrukt het bedrijf in een verklaring. Ausnutria is bekend met de aanbevelingen vanuit het  RIVM en de EFSA over MOSH en MOAH. “Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en juichen verder onderzoek hiernaar toe.”

Alle producten die Ausnutria produceert voldoen aan alle toepasselijke wetgeving, specificaties, veiligheidseisen en kwaliteitsnormen. Ze zijn dan ook geschikt voor consumptie, aldus het bedrijf.

NVWA

Foodwatch riep de NVWA op om de fabrikanten de babyvoedingsproducten uit de schappen te laten halen. Maar de voedselautoriteit zegt dat hier geen reden toe is.

Woordvoerster Paula de Jonge van de NVWA: “De NVWA baseert zich op bestaande wet- en regelgeving. Deze biedt geen ruimte om de producten terug te roepen. Ja, dat betekent dat er geen regelgeving is rondom minerale oliën anders hadden we hierop wel gehandhaafd.”

Of er wet- en regelgeving komt voor minerale oliën, iets waar Foodwatch al tijden op aandringt, is nog niet duidelijk. VMT wist het verantwoordelijke ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nog niet te bereiken voor een reactie.

Reageer op dit artikel