nieuws

NVWA openbaart inspectieresultaten specerijenimporteurs

Voedselveiligheid & Kwaliteit

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) maakt de resultaten van haar controles bij importeurs van specerijen openbaar.

NVWA openbaart inspectieresultaten specerijenimporteurs

Uit inspecties van de NVWA tussen juli 2017 en juni 2018 bleek dat 95% van de importeurs zich aan de regels voor voedselveiligheid houden.

Specerijen

Het gaat om Nederlandse bedrijven die peper, nootmuskaat, gemberpoeder, paprika- en chilipoeder invoerden van buiten de Europese Unie. Het betreft hoeveelheden van minimaal duizend kilo of meer.

NVWA

Bij twee bedrijven stelde de NVWA verbeterpunten vast. Zij zouden de controles van de specerijen die ze importeren niet volgens de wettelijke eisen uitvoeren en vastleggen.

Afgelopen jaren bleek dat importeurs niet altijd op de hoogte zijn van wetgeving. Zo constateerde de NVWA eerder tekortkomingen bij gevarenidentificatie en meldplicht. De voedselautoriteit vond daarom nogal eens afwijkende resultaten.

Inspectieresultaten openbaar

De inspectieresultaten van de importeurs staan op de website van de NVWA. Door deze transparantie wil het agentschap de transparantie binnen de voedselproductieketen bevorderen en het consumentenvertrouwen vergroten.

Reageer op dit artikel