nieuws

Kwaliteitsdirecteur Vion: ‘Definitie voedselfraude GFSI levert verwarring op’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kwaliteitsdirecteur Vion: ‘Definitie voedselfraude GFSI levert verwarring op’

Tal van initiatieven en maatregelen passeerden de revue: maar voedselfraude is hardnekkig. Het is nooit helemaal uit te roeien. In deze drieluik geven partijen actief in de voedingsmiddelenindustrie hun visie over de aanpak van voedselfraude. Deel 3: kwaliteitsdirecteur Bert Urlings van Vion, ook spreker tijdens het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein: “Wij moeten leveren wat we beloven aan de consument.”

In 2013 lag Vion flink onder vuur. Het bedrijf zou sjoemelen met het Beter Leven-kenmerk volgens twee anonieme medewerkers. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-milieuminister Hans Alders vond geen bewijs voor de geuite beschuldigingen. Vion wil zoiets als in 2013 nooit meer meemaken en het voorkomen van voedselfraude heeft daarom al jaren hoogste prioriteit. Al heeft kwaliteitsdirecteur Bert Urlings van het bedrijf het liever over het borgen van productintegriteit.

Voedselfraude GFSI

Urlings vindt de definitie voor voedselfraude zoals de GFSI die hanteert niet passen. De organisatie stelt dat voedsel waarmee gesjoemeld is niet geschikt is voor consumptie en dat de fraude voortkomt uit winstbejag. “Maar was hier bij het paardenvleesschandaal sprake van? Nee. Je kon het vlees nog gewoon eten.”

Bij voedselfraude strijkt maar één schakel in de voedselketen de winst op. Zo’n definitie als van de GFSI levert alleen maar verwarring op, aldus Urlings. Volgens hem is het vrij simpel: “Wat op de verpakking staat, moet ook echt in het product zitten. Leveren wat je belooft aan de consument.’

De afgelopen drie à vier jaar maakt de productintegriteitsanalyse standaard deel uit van Vions operationele systeem. Afnemers vragen in toenemende mate dat Vion aantoont dat het de productintegriteit borgt.

IFS

Afgelopen half jaar rolde het concern bijvoorbeeld een pilot van de Product Integrity Accessment (PIA) van IFS uit. Dat gebeurde samen met partners Isacert, Lloyd’s en SIM Supply Chain. De standaard was snel geïntegreerd in Vions continu verbeterproces en transparant gemaakt. “Je legt vast wat er de afgelopen tijd verkeerd is gegaan en legt ook gelijk de verbetering vast. Eigenlijk maak je de PIA onderdeel van wat je dagelijks met medewerkers bespreekt.”

Urlings: “Bij zo’n risicoanalyse (de IFS PIA, red) bouw je extra controlemomenten in de keten. Je moet dus eigenlijk continu aantonen dat je je productintegriteit beheerst.” Als je bijvoorbeeld honderd varkensslacht kun je daar 2800 kilo ham van maken, geeft Urlings een voorbeeld. Is deze hoeveelheid slechts 1500 kilo dan weet je dat er iets niet klopt.

Productintegriteit in DNA

Vion mag dan veel geleerd hebben van het paardenvleesschandaal uit 2013, zoals het kopen van rundvlees van rundveeslachterijen en niet van handelaren, uiteindelijk moet het borgen van productintegriteit in het DNA komen.

“Ik was een tijdje geleden in een bedrijfskantine en toen lagen daar meloenen uit Uden. Hier groeien geeneens meloenen. Of dan heb je partijen die vleesproducten aanprijzen als ‘Limburgs vlees’ terwijl het vlees gewoon uit Ierland komt. Ik snap het wel: iedereen wil zich differentiëren. Maar we moeten het vertrouwen van de consument behouden.”

Food Future Event

Bert Urlings zal op het Food Future Event op 9 april in Nieuwegein uitgebreid ingaan op de invoering van de PIA van IFS in de bedrijfsvoering van Vion.

Reageer op dit artikel