nieuws

CDA en D66: klokkenluiders waarschuwen voor veiligheid vlees

Voedselveiligheid & Kwaliteit

CDA en D66: klokkenluiders waarschuwen voor veiligheid vlees

CDA en D66 stellen zes jaar na de paardenvleesaffaire Kamervragen over de voedselveiligheid van vlees uit met name kleine- en middelgrote rundveeslachterijen aan minister Carola Schouten (CDA) van Landbouw, Natuur en Voedselbeleid (LNV). Ze doen dit naar aanleiding van gesprekken met klokkenluiders uit de vleessector.

Is ons vlees veilig zes jaar na de paardenvleesaffaire en twee jaar na Fipronil in eieren?, zo valt te lezen op het LinkedIn-profiel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Deze centrale vraag stelt hij samen met zijn collega van het CDA Jaco Geurts aan Schouten.

Klokkenluiders

De Kamervragen gaan over “verontrustende signalen” die de twee kregen van een gezelschap medewerkers uit de vleessector. “Je mag ze klokkenluiders noemen”, zegt Geurts.

De Groot: “We hebben gesproken met vertegenwoordigers uit de vleessector, klokkenluiders, die gaven informatie die verontrustend was. Dus werd het tijd wat vragen voor te leggen aan de minister.”

Niet slachtwaardige dieren

Volgens groot verschaften de klokkenluiders informatie over “niet slachtwaardige dieren” die mogelijk op de consumptiemarkt zijn gekomen. Het zou gaan om zieke dieren. Om hoeveel vlees het zou gaan, daar wil de Groot niets over kwijt. “Maar de feiten zijn zodanig ernstig dat we die vragen hebben gesteld.”

De Kamerleden stelden vragen op welke wijze is geborgd dat vlees van niet “slachtwaardige koeien”niet in de consumptieketen terecht komt.”

Toezicht NVWA

Ook vroegen De Groot en Geurts hoe het toezicht is geregeld. “Het is bekend dat melkkoeien naar de vetweiderij gaan alvorens zij voor de slacht worden aangeboden: op welke wijze houdt de overheid toezicht op deze schakel?”, vroegen zij zich af.

Ook wilden de parlementariërs weten hoeveel controles de NVWA jaarlijks gemiddeld houdt op vetweiderijen. Ze gaan nog even door over de voedselautoriteit. De Groot en Geurts: “Indien het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar onregelmatigheden met niet-slachtwaardige runderen, treft de NVWA dan ondertussen maatregelen ter voorkoming van dergelijke onregelmatigheden?”

Geurts geeft aan dat de klokkenluiders voorbeelden gaven welke praktijken plaatsvonden in de slachterijen. En die waren volgens de CDA’er niet “conform de wet.” De Kamer richt zich tot nu toe op grote slachterijen, nu is het tijd dat ze zich richt op kleine en middelgrote slachterijen, aldus Geurts. 

Geurts is extreem voorzichtig in zijn antwoorden. “Ik wil voorkomen dat de sector uitvindt wie de klokkenluiders zijn.”

Gedragscode

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vertelt in de nieuwste VMT dat geen enkel COV-lid ooit betrokken is geweest bij een vleesschandaal. Ieder vleesbedrijf dat lid wil worden van de brancheorganisatie dient een gedragscode te ondertekenen. Handhaving op deze code is er niet echt, geeft directeur Jos Goebbels toe. “Maar geen enkele sector die zo grondig wordt gecontroleerd door de NVWA als de vleessector. Deze sector scoort ook hoog in de naleefmonitors van de NVWA”, zegt Goebbels.

Het initiatief van de gedragscode kwam van de leden zelf. “Dat bewijst dat zij beseffen dat regels regels zijn en dat de verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid en integriteit bij de vleesbedrijven ligt.”

“En als wij horen dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt, spreken wij het hierop aan.”

Negentig procent van alle vleesbedrijven is lid van de COV. Goebbels roept de rest op ook lid te worden.

Beantwoording vragen

De christendemocraat Geurts en sociaaldemocraat De Groot benadrukken de vragen “één voor één” te beantwoorden. Ze stellen als deadline uitdrukkelijk “voor 28 maart 2019.” Op die datum staat namelijk het Algemeen Overleg NVWA gepland.

Uit de antwoorden van de minister moet blijken of verdere actie nodig is. “Als ze aannemelijk kan maken dat er niets aan de hand is, dan zijn er geen verdere maatregelen nodig.”

Reageer op dit artikel