nieuws

Kipproducten met Salmonella massaal van EU-markt gehaald

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Kipproducten met Salmonella massaal van EU-markt gehaald

Albert Heijn haalde vorige week Franse scharrelkipproducten uit de schappen en geeft inzicht in de achtergronden en reacties. Daarnaast werden vorige, maar ook deze week nog, op grote schaal pluimveevleesproducten teruggeroepen vanwege salmonella, zo blijkt uit een groot aantal meldingen op RASFF. Is er een verband?

SNV in La Chappelle d’Andaine (Normandië; Frankrijk) die Albert Heijn de met Salmonella besmette scharrelkipproducten leverde, is door Bureau Veritas zowel BRC (B-level) als IFS (97,9 % higher level) gecertificeerd, zo laat de retailer weten. “Deze producent controleert bovenwettelijk en er waren niet eerder problemen”, aldus een AH woordvoerder.

De leverancier van de Franse scharrelkipproducten heeft op vrijdag 13 juli als gevolg van routinecontrole geconstateerd dat er in de aan AH geleverde scharrelkipproducten salmonella werd aangetroffen. Nog dezelfde dag heeft AH deze producten uit de verkoop gehaald. Dit betrof 8.500 pakjes.

Consumenten ziek geworden

“Na het plaatsen van de consumentenwaarschuwing hebben we meldingen van consumenten gekregen die zeggen ziek te zijn geworden”, aldus de woordvoerder.

“Vóór de consumentenwaarschuwing hebben we geen ziekmeldingen ontvangen.” AH adviseert klanten om naar de dokter te gaan en heeft de gegevens van enkele tientallen klanten gevraagd om hen verder te informeren en ‘special care’ te geven.

AH informeerde haar klanten via de website, e-mail, via bordjes op het schap. Deze blijven staan tot eind THT—food enkele dagen.

Daarnaast deed AH een persbericht uit. “We posten natuurlijk ook een post op ons facebookkanaal. Daar komen veel reacties op en wordt het bericht gedeeld.” Woensdagochtend rond tien uur stond de teller op 1174 reacties en 3635 keer gedeeld.

Facebook reacties divers

Wie op facebook de reacties bekijkt, valt op hoeveel mensen ziek zijn geworden: van een vreemd gevoel in de buik tot drie dagen uit de lucht te zijn geweest en noodgedwongen stoppen met borstvoeding geven. Al deze mensen leggen de link – al dan niet terecht – naar de AH-producten.

Eigenlijk is dat best opvallend, want wie kipproducten goed verhit/gaart maakt de  salmonella onschadelijk en zou men van de besmette kip niet ziek worden. Op de verpakking wordt deze bereiding nog eens aangegeven. Niet duidelijk uit de reacties op facebook wordt of consumenten hygiënisch hebben gewerkt in de keuken en de producten goed hebben gegaard.

Wat verder opvalt is het grote aantal vragen over andere kip- , zelfs kalkoenproducten, ook al staan die niet vermeld in de publiekswaarschuwing. Consumenten willen blijkbaar absolute zekerheid en bevestiging dat zij deze wel veilig kunnen eten. Hier en daar ook een enkele reactie met humor of suggestie om geen vlees meer te eten.

Bovenwettelijke inspanning

“Onze leverancier onderzoekt elke geproduceerde partij op salmonella en doet daarmee veel meer dan het wettelijk minimum. Consequentie is dat als er veel meer wordt gemeten de kans ook toeneemt dat er een keer salmonella wordt gevonden. Helaas was dit op vrijdag de 13e juli het geval”, aldus Albert Heijn.

Tijdens de productie worden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen ter voorkoming van salmonellabesmetting. Een daarvan is dat de kippen drie weken voor de slacht onderzocht werden op de aanwezigheid van salmonella. “De kippen waarvan de vleesproducten zijn teruggeroepen, waren drie weken voor de slacht nog gecontroleerd en oké bevonden. “

RASFF meldingen

Via RASFF hebben in dezelfde week overigens diverse landen gewaarschuwd voor met salmonella besmetten kip (en andere producten zoals chorizo, garnalen, sesamzaad en tapenade). Kroatië waarschuwde op 9 juli voor met Salmonella enterica serotype enteritidis uit Polen.

Nog dezelfde dag waarschuwde Groot-Brittannië voor diepgevroren Poolse kipproducten met dezelfde Salmonella die behalve in eigen land ook terecht kwam in Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zweden en IJsland. De monsters waren al 10 april genomen.

Op 11 juli waarschuwde Luxemburg voor met salmonella besmette kipproducten uit België, dit keer van het serotype infantis. Een dag later volgde Slowakije (serotype enteritidis) en Nederland dat pluimveevlees uit Thailand weigerde (maar doorvoer moest toestaan) vanwege een salmonella-besmetting; een nadere typering vermeldt RASSF niet.

Tot slot waarschuwde Italië de 13e voor met salmonella enterica serotype enteritidis besmette kip afkomstig uit Polen. Deze week, op 16 juli, waarschuwde Nederland voor met salmonella enterica serotype typhimurium afkomstig kip uit Frankrijk die ook in België terecht is gekomen. Gisteren meldde Polen met salmonella enterica serotype enteritidis besmette, diepgevroren kippenpoten en –vleugels die naar Nederland waren getransporteerd.

Is er een verband?

Vlak voor het publiceren van dit bericht kon Albert Heijn aangeven om welk type salmonella het bij hun producten gaat: salmonella enterica met serotype typhimurium. Daarover deed Nederland maandag via het RASFF een alert uitgaan. Daarmee lijkt dit incident op zichzelf te staan daar vrijwel alle overige via RASFF gemelde recalls Pools pluimveevlees betrof dat vooral besmet bleek te zijn met serotype enteritidis.

Desgevraagd bevestigd de NVWA dit. “Er is – in elk geval voor zover we nu weten – geen relatie met Polen”, aldus een woordvoerder. “Eind juni en begin juli hebben we ook meldingen van Salmonella enteritidis gerelateerd aan kip uit Polen gehad via RASFF, maar deze meldingen hebben niet geleid tot publiekswaarschuwingen in Nederland.”

Reageer op dit artikel