artikel

Young QA: ‘Hoe moet ik naar de juiste wetgeving zoeken?’

Voedselveiligheid & Kwaliteit

Young QA: ‘Hoe moet ik naar de juiste wetgeving zoeken?’

Jonge kwaliteitsprofessionals stellen in deze rubriek een vraag aan een ervaren vakgenoot. Dit artikel is verschenen in VMT 9.

Deze keer is dat Susan Bel van Maître: “Waar ik vaak tegenaan loop is dat ik het moeilijk vind te achterhalen of iets in wetgeving is vastgelegd en waar ik het kan vinden. Wanneer weet ik zeker of ik niet iets mis (besluiten, aanvullende wetgeving, etcetera) en of ik de wetgeving juist interpreteer. Kortom, hoe moet ik naar de juiste wetgeving zoeken?” Martina Swarts van Ruitenberg Basiqs geeft antwoord.

“De voedingsmiddelenwetgeving is veelomvattend en het is niet voor niets dat er in grotere organisaties afdelingen legal in het leven zijn geroepen. De afgelopen jaren richten ook steeds meer adviesbureaus en advocatenkantoren zich op de voedingsmiddelenwetgeving. Dit zegt iets over de complexiteit van de wetgeving vandaag de dag en de risico’s die hiermee gepaard gaan. Voor een algemeen antwoord op je vraag is het belangrijk om allereerst de grote lijnen in de wetgeving aan te houden. Zoek via de website EUR-Lex.europa.eu uit wat specifiek voor jouw organisatie de basisverordeningen zijn. Bijvoorbeeld Verordening (EG) nr. 1881/2006 Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen, Verordening (EU) nr. 1169/2011 rond etikettering, Verordening (EG) nr. 1334/2008 inzake aroma’s of Verordening (EG) nr. 1333/2008 voor additieven. Bedenk vervolgens het juiste zoekwoord dat van toepassing is op jouw vraag en zoek via de zoekfunctie in de verordening naar het desbetreffende woord. Dit woord kan meerdere keren voorkomen en zo vind je snel wat je zoekt en of er aanvullingen binnen de wetgeving zijn. Voor mij is dit een goede zoekmethode gebleken.

Wel is het van belang dat je nagaat welke applicaties er gemaakt worden van de producten die je op de markt brengt. De klant dient uiteraard zelf op de hoogte te zijn van de wetgeving, maar waardeert het als je hem hierin kunt bijstaan. Vaak kunnen leveranciers ook een belangrijke bijdrage leveren in het vinden van een antwoord op je vraag. Verder is het belangrijk om na te gaan welke markten je bedient. Wetgeving is zelfs binnen Europa niet overal gelijk, laat staan buiten Europa. Bij complexe vragen is het zeker niet verkeerd om gebruik te maken van een adviesbureau voor het inwinnen van informatie. Adviesbureaus hebben vaak verschillende specialisten in dienst die antwoord kunnen geven op wetgevingsvragen. Voor een enkele vraag zijn ze ook inzetbaar. Als je deze goed formuleert, kun je hiervoor een vast tarief afspreken. Dit is uiteraard een mooie oplossing indien je geen juridische afdeling tot je beschikking hebt.”

 

 

Martina Swarts – Quality Assurance Officer bij Ruitenberg Basiqs

Reageer op dit artikel