nieuws

EFSA stelt wetenschappelijk advies over maximale suikerinname uit

Voeding & Gezondheid

EFSA stelt wetenschappelijk advies over maximale suikerinname uit

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft de publicatiedatum voor wetenschappelijk advies met betrekking tot toegevoegde suikers vooruit geschoven.

De publicatiedatum is uitgesteld omdat de EFSA veel data en studies moet verzamelen die vervolgens geanalyseerd en geëvalueerd moeten worden.

Definitief in 2021

Vijf Europese landen hebben dit wetenschappelijke advies aangevraagd. Deze zijn: Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken en IJsland. EFSA is met deze landen overeengekomen dat de deadline uitgesteld wordt. De voedselveiligheidswaakhond streeft er nu naar om eind 2020 een eerste versie gereed te hebben. Zij hoopt in 2021 de definitieve versie op te leveren.

Maximale suikerconsumptie

In 2017 hebben de vijf landen de EFSA gevraagd om dit wetenschappelijke onderzoek uit te voeren. Na deze aanvraag heeft de EFSA een plan opgesteld voor de uitvoering van dit project. Het doel van dit wetenschappelijke onderzoek is een advies geven over de maximale dagelijkse consumptie van toegevoegde suikers die geen negatieve gezondheidseffecten heeft.

Meerdere suikers onderzocht

De volgende toegevoegde suikers worden onderzocht: sucrose, fructose, glucose, zetmeel, glucose siroop, fructoserijke siroop en andere suikerbereidingen die als suiker geconsumeerd worden of tijdens het productieproces worden toegevoegd.

Gezondheidseffecten

De EFSA bekijkt in het wetenschappelijk onderzoek verschillende gezondheidseffecten. Zo kijkt de organisatie naar lichaamsgewicht, glucose-tolerantie, insuline-gevoeligheid, type 2 diabetes, risicofactoren voor hart- en vaat ziektes en tandbederf.

In het onderzoek kijkt de EFSA naar de algemene gezondheidspopulatie. Deze populatie bevat kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Uiteindelijk moet het wetenschappelijk onderzoek lidstaten kunnen helpen om aanbevelingen te formuleren voor de consumptie van toegevoegde suikers.

Niet voldoende informatie

In 2010 publiceerde EFSA al een wetenschappelijk onderzoek naar voedingsreferentiewaarden voor koolhydraten en voedingsvezels. Suiker was hier ook een onderdeel van. Echter bij dit onderzoek was de beschikbare informatie niet voldoende om een bovengrens te kunnen stellen voor de aanbevolen maximale hoeveelheid totale of toegevoegde suikers.

Sinds deze resultaten in 2010 zijn er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar. Daarnaast is de publieke interesse van het effect van suikerconsumptie op de menselijke gezondheid gegroeid.

Additionele informatie

Sinds het begin van dit wetenschappelijk onderzoek in 2017, is het aantal studies dat meegenomen moet worden in het onderzoek uitgebreid. Er is veel voortgang gemaakt sinds de start van het onderzoek. Echter moeten nog additionele studies geanalyseerd worden. Ook wil de EFSA sommige onderzoekers nog contacteren voor extra informatie.

Bovengrens voor suikerinname

De voedingsdeskundigen die dit onderzoek namens EFSA uitvoeren zullen een bovengrens stellen voor de inname van totale/toegevoegde/vrije suikers, indien de uitkomsten van het onderzoek dit toelaten. Dit zal de nationale autoriteiten helpen om aanbevelingen op te stellen voor de consumptie van toegevoegde suikers en om voedingsrichtlijnen op te stellen.

Reageer op dit artikel