nieuws

Geen verschil tussen water en dranken met zoetstoffen op glucosehuishouding

Voeding & Gezondheid

Geen verschil tussen water en dranken met zoetstoffen op glucosehuishouding

Water wordt aanbevolen als de beste vervanger voor suikerhoudende dranken bij diabetes, voor de controle van de juiste glucosehuishouding van het lichaam. Maar hoe zit het met dranken met zoetstoffen, die ervan verdacht worden invloed te hebben op het diabetesrisico?

Een team onderzoekers van het St. Michael’s ziekenhuis en de medische faculteit in Toronto deed er een literatuuronderzoek naar. Ze presenteerden hun bevindingen tijdens het 37e internationale symposium over diabetes en voeding dat van 12 tot 15 juni in Kerkrade plaatsvindt.

RCT’s bekeken

De onderzoekers voerden een literatuuronderzoek uit waarin ze keken naar resultaten van randomized controlled trials (RCT’s) die de effecten van dranken met zoetstoffen op de glucosehuishouding van het lichaam onderzochten in vergelijking met effecten van water of suikerhoudende dranken.  Ze includeerden zeven RCT’s waarin gekeken werd naar het HbA1c-gehalte, plasma-glucoseniveaus, plasma-insulineniveaus en insulineresistentie (HOMA-IR-test).

Effect op glucosehuishouding

De onderzoekers concluderen dat dranken met niet-calorische zoetstoffen niet slechter zijn dan water als het gaat om hun effect op de glucosehuishouding van het bloed en de controle daarvan.

Reageer op dit artikel