nieuws

26 miljoen opgehaald voor innovatief onderzoek (video)

Technologie & Techniek

26 miljoen opgehaald voor innovatief onderzoek (video)

Vijfenzeventig wetenschappers gaan onderzoek doen vanuit de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gericht op technologische innovaties binnen vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s.

Deze nieuwe onderzoeken komen voort uit Perspectief. Dit is een programma van de NWO dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het Perspectief- programma is opgericht om wetenschappers uit te dagen een samenwerking aan te gaan met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om onderzoeken met economische en maatschappelijke impact op te zetten. Het Perspectief-programma bestaat inmiddels tien jaar.

Innovatieve voedselvoorziening

Dit jaar zijn er vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s. Deze richten zich op de volgende onderzoeksrichtingen:

  • Innovatieve vormen van voedselvoorziening
  • Beschermen van de zoetwatervoorziening
  • Verbeteren van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij
  • Nauwkeurige medische beeldvorming
  • Slimmer onderhoud van hightechsystemen

In het filmpje hieronder worden de projecten uitgelegd.

Maatschappelijke organisaties

Bij de vijf verschillende projecten zijn zowel bedrijven als maatschappelijke organisaties betrokken. Fabrikanten van hulpmiddelen, architecten, artsen, boeren, waterschappen en hightechbedrijven. De financiering voor de projecten komt vanuit de overheid (EZK) en vanuit de verschillende betrokken bedrijven en maatschappelijke partijen.

Wereldwijde uitdagingen

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat over het project: “Nederlandse onderzoekers en ondernemers dragen met hun uitvindingen, producten en diensten bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen. Ze zorgen daarbij ook voor Nederlandse welvaart en banen. Het Perspectief-programma helpt onze onderzoeker en ondernemers om samen werk te kunnen blijven maken van hun wereldideeën.”

Missie-gedreven innovatiebeleid

“Ook dit jaar honoreren we weer een indrukwekkende serie onderzoeksprogramma’s met betrokkenheid van verschillende universitaire groepen, de industrie, het mkb en andere partijen. Perspectief kan gezien worden als een kraamkamer van nieuwe innovatieve onderzoeksprogramma’s die op termijn ook verder invulling kunnen geven aan het missie-gedreven innovatiebeleid,” vertelt Jaap Schouten, voorzitter van het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW).

 

Reageer op dit artikel