nieuws

Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens

Technologie & Techniek

Circulariteit in de ruimte: planten laten groeien op afval van de mens

Wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen van SEAD vertelde tijdens het Food Future Event over het project MELiSSA van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. In het project bestuderen onderzoekers hoe ze met bacteriën, algen, planten, chemische stoffen en natuurkundige processen van een ruimtevaartuig een gesloten ecosysteem kan maken. Zo wordt onder andere een ecosysteem gebouwd waarbij het afval van de mens (o.a. zweet en urine) wordt omgezet tot nitraat en CO2 die grondstoffen zijn voor planten waar de mens weer van kan eten.

Het thema paste prima bij het onderdeel circulaire economie op het event. Circulariteit is heel belangrijk bij ruimtereizen, vertelt Angelo Vermeulen. “1 kilogram in de ruimte kost veel energie.” Tijdens zijn lezing gaf hij enkele voorbeelden van projecten waarbij mens en plant in 1 ruimte waren opgesloten. “Men wilde een wereld hercreëren in een afgesloten ruimte. Dat ging niet tot het einde goed. Het beton nam zuurstof op, waardoor alleen mieren en kakkerlakken overbleven. De mensen verdeelden zich in 2 fracties die een psychologische oorlog met elkaar gingen voeren. De mens blijft toch de mens.”

Tomaten kweken in de ruimte

Onderdeel in het project MELiSSA (Micro-Ecological Life Support Alternative) is de tomatenkwekerij in de ruimte. ESA’s project MELiSSA bestudeert al meer dan 25 jaar hoe men met bacteriën, algen, planten, chemische stoffen en natuurkundige processen van een ruimtevaartuig een gesloten ecosysteem kan maken. Op dit moment draait in de ruimte een satelliet rond met verschillende snelheden. De eerste zes maanden van het project draait het rond met de zwaartekracht zoals die op de maan is. De volgende zes maanden volgt het de zwaartekracht van planeet Mars. Hoe de tomaten onder deze 2 verschillende krachten groeien, is het doel van het project. “Het is de eerste keer dat een groente kweken op deze manier wordt onderzocht. De groente wordt gevoed met urine die omgezet wordt door bacteriën in de voedingsstof nitraat. Er is ook een systeem om de overtollige ammoniak af te voeren.”

Transdisciplinair werken

Vermeulen brak ook een lans voor transdisciplinair werken. In SEAD werken kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en engineers samen. “We proberen de schotten tussen deze disciplines zo klein mogelijk te houden.” Bij transdisciplinair werken worden domeinen samengevoegd. “Het is toegestaan om mee denken over disciplines anders de eigen. Zo maak je gebruik van de kracht van iedereen in het project om betere resultaten te krijgen.”

Reageer op dit artikel