nieuws

Danone opent nieuwe babyvoedingsfabriek Nutricia: 100% groene stroom en zero waste

Technologie & Techniek

Danone opent nieuwe babyvoedingsfabriek Nutricia: 100% groene stroom en zero waste

In het bijzijn van onder andere minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) presenteerde Danone zijn nieuwe Nutricia babyvoedingfabriek in het Noord-Brabantse Cuijk. Het Franse concern investeerde €240 miljoen in de productielocatie die zich onder andere onderscheidt op duurzaamheid.

De fabriek in Cuijk (Haps) maakt babyvoeding voor baby’s met specifieke voedingsbehoeften. Ze hebben bijvoorbeeld last van koemelkallergie. Het gespecialiseerde productieproces maakt het mogelijk om dieetvoeding voor medisch gebruik te maken van gehydrolyseerd (opgeknipt) koemelkeiwit dat geschikt is voor kindjes met een koemelkallergie.

Dubbele productiecapaciteit

Volgens Danone is de fabriek het antwoord op de groeiende wereldwijde vraag naar gespecialiseerde babyvoeding. De pas geopende fabriek in Cuijk vervangt de oudere productie locatie elders in de Noord-Brabantse plaats. Naar verwachting zal de nieuwe fabriek volledig operationeel zijn en heeft dan een dubbele productiecapaciteit vergeleken met de oude productielocatie.

Waterreductie

Ook op het gebied van duurzaamheid onderscheidt ‘nieuw’ zich overduidelijk van ‘oud.’ Het productieproces verbruikt 60% minder water en 25% minder energie. De CO2-uitstoot daalt 50% vergeleken met de oude situatie. Verder draait de pas geopende fabriek op 100% hernieuwbare elektriciteit dat Danone inkoopt via certificaten.

Om zijn milieu-impact verder te verminderen betrekt Nutricia Cuijk zijn zuivelingrediënten uit West-Europa. De meeste daarvan komen uit Nederland en Duitsland. Verder hergebruikt Nutricia Cuijk 100% van het fabrieksafval, inclusief al het verpakkingsafval.

Nederlands voedingsonderzoek

Niet voor niets vestigt Danone zo’n grote babyvoedingsfabriek in Nederland. Het Franse concern hoopt volop te kunnen profiteren van de wetenschappelijke kennis van het van origine Nederlandse Nutricia, maar ook van de ‘sterke Nederlandse landbouwsector’, het expertise in voedingsonderzoek en de goed georganiseerde lokale toeleveringsketens.

Zeshonderd verschillende producten

Minister Schouten ziet de opening van de fabriek als erkenning voor Nederland als zuivelland.“Met de opening van deze fabriek draagt Danone opnieuw bij aan de knowhow van de Nederlandse Topsector Agri & Food en onze expertise op het gebied van gespecialiseerde voeding. ”

De fabriek produceert op volledige capaciteit zeshonderd verschillende producten zoals Aptamil en Nutrilon voor consumenten in negentig landen waaronder ook China. Nutricia in Cuijk biedt werk aan vijfhonderd mensen en levert indirect nog eens zo’n tweeduizend banen op. 

Reageer op dit artikel