nieuws

Bosch denkt aan introductie commerciële 3D-foodprinter, maar eerst obstakels overwinnen (video’s)

Technologie & Techniek

Bosch denkt aan introductie commerciële 3D-foodprinter, maar eerst obstakels overwinnen (video’s)

BSH, dat onderdeel uitmaakt van het Duitse concern Bosch, heeft vergevorderde plannen om een driedimensionale foodprinter op de markt te brengen. Consumenten kunnen die gebruiken om in hun eigen keuken gepersonaliseerde maaltijden en voedingsmiddelen te maken in de gekste vormen, vertelt innovatiemanager Alexandra Schröter.

Stel je stapt ’s ochtends in de auto en plant je hele dag door eerst eens te kijken naar je persoonlijke voedingsprofiel op je app. Gedurende de dag vindt verbranding van calorieën plaats en worden de voedingsparameters vastgelegd. Op weg naar huis stel je een hele maaltijd samen door de ingrediënten, textuur, smaak en vorm en smaak te kiezen. Thuis aangekomen rollen de volledig gepersonaliseerde maaltijden uit de 3D-foodprinter. Toekomstmuziek? Nog wel, stelt innovatiemanager Alexandra Schröter van BSH, producent van consumentenapparatuur. Maar al in 2020 kan dit scenario werkelijkheid worden.

RECTIFCATIE: in de videoreportage wordt Michiel Stoff genoemd als innovatiemanager van Verstegen. Het gaat hier echter om Michiel Sloff.

Gepersonaliseerde voeding

De 3D-foodprinter past uitstekend in de megatrens van de huidige tijd: gezond-, duurzaam, – en verbonden leven, individualisatie en ervaren. Hieruit vloeien de consumentenbehoeften persoonlijke verbetering, maatwerk en nieuwe ervaringen voort. Hierin kan 3D-foodprinting met gepersonaliseerde maaltijden een belangrijke rol spelen, aldus Schröter. BSH startte daarom met TNO en Wageningen University and Research (WUR) een project om de mogelijkheden te onderzoeken van 3D-foodprinting. Daarbij keken ze naar de zakelijke kansen, consumentenbehoeften en de technologische kant van het driedimensionaal printen van voeding. ‘Wat is mogelijk in 2020?’ vormt daarbij de kernvraag.

Bakken, vullen en personaliseren

Het Duitse concern ontwikkelde een voedingsconcept dat inspeelt op vijf centrale consumentenbehoeften: gemak, variatie, maatwerk, voeding en versheid. Aan de hand hiervan bouwde BSH met TNO een prototype 3D-foodprinter. Het apparaat print automatisch, bakt en vult. Het kan snacks maken die uit meerdere componenten bestaan en zijn te personaliseren via een app. De 3D-technologie maakt het mogelijk de printtijd in te stellen en hoe precies er geprint dient te worden.

Kwaliteit op één

Maar wat is nu het echte marktpotentieel van de 3D-foodprinter? Om hier achter te komen, deed BSH 74 diepte-interviews in de Verenigde Staten. Zo’n 96% van de geïnterviewden vond de met het prototype geprinte snack “smakelijk.” Nog eens 86% ervoer de snack als “vers klaargemaakt.” Wat Schröter opviel: “Respondenten zeiden: print geen groente die smaakt als vlees.”

BSH kwam na het consumentenonderzoek tot de volgende inzichten:

  • Vormen zijn niet belangrijk voor de dagelijkse consumptie

  • Maatwerk vormt een toegevoegde waarde, maar er is meer nodig

  • Kwaliteit van producten en ingrediënten blijft essentieel

  • Transparantie en vertrouwen zijn randvoorwaarden

  • Het 3D-printproces geld op zichzelf als een consumentenervaring

Obstakels 3D-foodprinting

In hotels, supermarkten, huishoudens en kantoren: de toepassingsmogelijkheden voor 3D-foodprinting lijken eindeloos. Maar er vallen nog een aantal hordes te nemen. De kosten voor 3D-foodprinting zijn te hoog en moeten naar beneden. Ook zijn betere software- en voedselveiligheidssystemen nodig, benadrukt de innovatiemanager. “Verder zijn voedselformuleringen nodig die te printen zijn.” Maar het is allemaal te doen, verzekert Schröter.

Ecosysteem 3D-foodprinting

“ We hebben partners nodig om een 3D-foodprinting ecosysteem te bouwen. Alleen zo kunnen we commercialisatie te stimuleren.” De Duitse roept bedrijven om de krachten te bundelen om zo snellere stappen te kunnen maken, driedimensionaal voedsel printen is immers complex. “Samen met TNO en WUR verschaffen wij het technologieplatform.”

Foto's

Reageer op dit artikel