nieuws

AB InBev ontwikkelt techniek om bier duurzamer te produceren

Technologie & Techniek

AB InBev ontwikkelt techniek om bier duurzamer te produceren

AB InBev ontwikkelde een technologie waarmee bierbrouwers de uitstoot van CO2-emissies kunnen verlagen. Ze stellen de gepatenteerde technologie gratis beschikbaar voor kleine brouwers.

AB InBev voerde vier jaar experimenten uit in het Global Innovation and Technology Center (GITEC) in Leuven.

 

Gasbellen zonder te koken

De nieuwe techniek simuleert gasbellen zonder het bier te moeten koken. Die bellen zijn cruciaal in het brouwproces en bepalen in een vroeg stadium mee de smaak van het nog niet gefermenteerde bier. “Koken en die gasbellen zijn de “heilige koe” in het brouwproces. Zo goed als elke brouwer gaat via een kookproces. AB InBev is qua koken al zo efficiënt dat out-of-the-box denken de enige manier was om de lat nog hoger te leggen. Door onszelf uit te dagen en basisprocessen in vraag te stellen is deze innovatie ontstaan,” zegt David De Schutter, AB InBev directeur R&D voor Europa.

 

In het huidige brouwproces worden die gasbellen via stoom opgewekt door  een natuurlijk kookproces. Dat is een ecologisch dure manier waarvoor veel water en hitte nodig is. Bij de nieuwe techniek wordt via een aangepast element gas geblazen in de brouwketel, waardoor bellen ontstaan. De basis vloeistof wordt verwarmd tot onder het kookpunt. Dat betekent een aanzienlijke CO2 reductie en minder watergebruik. Doordat het bier in een vroege fase aan een lagere temperatuur gebrouwen wordt, kan het ook langer vers blijven.

 

Als de techniek wereldwijd in al de brouwerijen van AB InBev wordt geïmplementeerd, vermindert de brouwerij de CO2-emissies jaarlijks met 5%.

 

Delen van de kennis

AB InBev zal de gepatenteerde technologie via een gratis licentie delen met kleinere brouwerijen. De grotere concurrenten zullen een vergoeding moeten betalen afhankelijk van hun volume en de impact van de innovatie, maar de brouwerij zegt het geld te zullen gebruiken voor onderzoek naar het reduceren van haar ecologische voetafdruk.

Reageer op dit artikel