nieuws

WUR ziet daling in aanmeldingen Food Bachelors, Inholland niet

Mensen & Loopbaan

WUR ziet daling in aanmeldingen Food Bachelors, Inholland niet

Wageningen University and Research (WUR) heeft komend studiejaar mogelijk minder studenten voor Food Bachelors dan het afgelopen studiejaar. Hogeschool Inholland zegt niks te merken van een daling in aanmeldingen voor Food Bachelors.

Als naar alle bachelors samen wordt gekeken, heeft de WUR een totale daling van 5% in vooraanmeldingen. Afgaand op deze vooraanmeldingen, trekt de WUR hiermee komend jaar minder studenten voor Food Bachelors dan de andere Nederlandse universiteiten.

Daling vooraanmeldingen Food

Bij de WUR zijn de vooraanmeldingen van Nederlandse studenten voor met name Food Bachelors op dit moment met een aantal van tussen de 150 en 1700 gedaald. Echter de vooraanmeldingen van Europese studenten is met  50 gestegen.

Er zijn met name minder aanmeldingen voor de opleidingen Biologie en Food Technology. De vooraanmeldingen voor deze studies zijn met maar liefst 50% gedaald.

De vooraanmeldingen voor de opleidingen Environmental Sciences (+45%) en Moleculaire Levenswetenschappen laten echter een stijging zien in vooraanmeldingen.

Studielink heeft een overzicht gemaakt, waaruit blijkt dat er vooral minder Nederlandse studenten zijn die zich aanmelden voor Food Bachelors bij de WUR.

Dertien universiteiten

Het totaal van dertien universiteiten in Nederland trekt gezamenlijk 1% meer eerstejaars aanmeldingen dan vorig studiejaar.

Het gaat dan om de volgende dertien universiteiten:

 1. TU Delft
 2. Amsterdam UVA
 3. Wageningen University
 4. Erasmus
 5. Universiteit Leiden
 6. RUG
 7. UU
 8. Maastricht University
 9. Radboud Universiteit
 10. Universiteit Twente
 11. Amsterdam VU
 12. TU Eindhoven
 13. Tilburg University

Voedingsmiddelenbachelors

Qua voedingsmiddelenbachelors biedt de WUR bijvoorbeeld Biologie, Biotechnologie, Voeding & Gezondheid en Food Technology. Universiteit Leiden biedt onder andere Biologie en Molecular Science & Technology. Radboud geeft de mogelijkheid tot het volgen van Molecular Life Sciences en Science. De TU Delft biedt ten slotte onder andere Biomedical Engineering en Sustainable Innovation.

Reactie Hogeschool Inholland

VMT vroeg verschillende universiteiten en hogescholen om een reactie op de dalende vooraanmeldingen. Door de vakantieperiode konden vele onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit van Wageningen, niet reageren. Hogeschool Inholland was wel bereikbaar voor commentaar.

Hogeschool Inholland geeft aan niets te merken van dalende aanmeldingen in haar voedingsbachelors. “Wij hebben geen terugloop in studentenaantallen en zien vergelijkbare aantallen in aanmeldingen vergeleken met vorig jaar,” zegt Claudia Oomen, Teamleider Food Commerce & Technology Domein Agri, Food and Life Science van Hogeschool Inholland.

Groene opleidingen

Oomen geeft aan wat volgens haar trends zijn bij aanmeldingen van studenten: “Je ziet over het algemeen dat ‘groene’ studies nog steeds een klein aantal studenten hebben. Het is moeilijk om scholieren voor een ‘groen’ vakgebied te laten kiezen.”

“Er zijn er een aantal die dit al van jongs af aan willen, maar er zijn er veel bij wie het niet in de gedachten opkomt om eens te oriënteren of een food-agro opleiding wat voor ze zou zijn,” vertelt Oomen verder.

“Veel scholieren weten niet wat ze willen en hebben dan de neiging voor een algemene grotere studie te kiezen omdat ze volgens hen daarmee nog alle kanten op kunnen,” aldus Oomen.

“Echter, velen komen er dan toch gedurende het eerste jaar achter dat ze die studie eigenlijk niet leuk vinden, en gaan dan opnieuw oriënteren. Het aantal studenten dat meteen ‘goed’ kiest is dus kleiner dan een aantal jaren geleden,” concludeert Oomen.

Reageer op dit artikel