nieuws

Nieuwe uitgave NEVO-online bevat informatie van 2150 voedingsmiddelen

Ingrediënt & Product

Het RIVM heeft een nieuwe uitgave van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) gepubliceerd. Deze bevat informatie over de samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen waarvan 180 nieuwe.

Nieuwe uitgave NEVO-online bevat informatie van 2150 voedingsmiddelen

De gratis beschikbare NEVO-online telt ruim 180 nieuw toegevoegde voedingsmiddelen ten opzichte van de vorige uitgave (2016).  De keuze van deze voedingsmiddelen is grotendeels gebaseerd op de Voedselconsumptiepeiling, die laat zien welke voedingsmiddelen van belang zijn in het Nederlandse voedingspatroon. Daarnaast is de samenstelling van veel reeds aanwezige voedingsmiddelen geactualiseerd en voedingsmiddelen die uit de handel zijn, zijn verwijderd.

Olie en peulvruchten

Van 20 soorten olie, zoals kokosolie en zonnebloemolie en 19 soorten peulvruchten, zoals kapucijners en kidneybonen, is de samenstelling in laboratoria geanalyseerd.

Informatie over noten, zuigelingen- en opvolgmelk en diverse andere voedingsmiddelen is aangevuld met gegevens vanuit literatuur en etiketinformatie. Deze versie van NEVO-online bevat geen informatie meer over voedingen voor medisch gebruik, zoals sondevoeding. Deze gegevens zijn moeilijk up-to-date te houden, vanwege de frequente wijzigingen in aanbod en samenstelling, zegt RIVM.

Vetzuren

De wijze waarop afzonderlijke vetzuren worden gepubliceerd is gewijzigd. In NEVO-online 2019 zijn de afzonderlijke vetzuren in absolute hoeveelheden weergegeven (g/100 g voedingsmiddel) en niet meer in procenten van de totale hoeveelheid vetzuren. Hiermee kan de gebruiker eenvoudiger het totale gehalte van de afzonderlijke vetzuren in een voeding of recept berekenen.
Achtergrondinformatie over NEVO-online is te vinden op de NEVO-website. Hier is onder andere een lijst met nieuw toegevoegde voedingsmiddelen, een overzicht van gebruikte recepten en de definities van de voedingsstoffen.

Reageer op dit artikel