nieuws

Kipster en Lidl introduceren rookworst van legkip

Ingrediënt & Product

Kipster brengt samen met Lidl Nederland een rookworst op de markt gemaakt van legkippen in plaats van de gebruikelijke vleeskippen. De rookworst krijgt het 3-sterren Beter Leven Keurmerk.

Kipster en Lidl introduceren rookworst van legkip

De verschillen tussen de legkip en de vleeskip zijn groot. De legkip legt zo lang mogelijk zoveel mogelijk eieren. De vleeskip dient zo snel mogelijk zo hard mogelijk te groeien. De legkip heeft weinig vlees op de botten, de vleeskip veel. Een filet van een legkip is  zo klein dat er geen hele kippen of filets in het schap te vinden zijn, maar vleeswaren. Kipster brengt nu toch volledige vleesproducten van de legkip, te beginnen met de 3-sterren-rookworst.

600 dagen
Legkippen zijn na ongeveer zeshonderd dagen te oud om voldoende goede eieren te leggen. In Nederland gaan legkippen rond die leeftijd naar de slacht.

Hoe lang leeft de kip?

Gangbare vleeskip: ongeveer 42 dagen
Scharrelvleeskip: ongeveer 60 dagen
Biologische vleeskip: ongeveer 75 dagen
Kipster haan: ongeveer 110 dagen
Kipster kip: ongeveer 600 dagen

Bron: Kip in Nederland

Ze belanden in kippensoep of diervoer. Voor de eieren van Kipster wordt geen legkip afgedankt.

Haantjes
Vaak worden haantjes gezien als waardeloos omdat ze geen eieren leggen. Ook zit er te weinig vlees op de botten om te concurreren met vleeskippen. Gebruikelijk is om de kuikens te vergassen zodra ze uit het ei kruipen. Het gaat in Nederland op zo’n veertig miljoen haantjes op jaarbasis. Kipster zegt voor haar eieren geen haantjes te vergassen. Door een samenwerking met Lidl aan te gaan worden de haantjes bij een biologische boer onder gebracht en groeien de haantjes daar onder zo goed mogelijke omstandigheden op.

Ruud Zanders, directeur Kipster zegt: “Als wij de broertjes van onze legkippen niet direct vergassen, maar grootbrengen om op te eten, dan geven we ze een functie in ons voedselsysteem. Per saldo hoeven er dan minder dieren gedood te worden voor onze vleesconsumptie, want een kilo van dit hanenvlees kan een kilo vlees van speciaal hiervoor gefokte dieren vervangen.”

Inefficiënt
Het laten opgroeien van de haantjes op een biologische boerderij is niet efficiënt en relatief kostbaar als je dit vergelijkt met het houden van vleeskippen. De haantjes consumeren veel voer in relatie tot het weinige vlees dat ze aanzetten. Meer voer betekent meer druk op het milieu. Vanuit dat oogpunt scoort de plofkip vele malen beter. Toch laat Kipster de haantjes opgroeien, want zij vinden het tegengaan van verspilling van levende dieren zwaarder wegen dan efficiëntie. Het vlees wordt gebruikt in de rookworst van Kipster.

De legkippen van Kipster eten uitsluitend reststromen. Voor hen wordt geen mais of soja verbouwd. Kipster zegt dat de beesten verspilling tegen gaan door voedselresten om te zetten in eieren en vlees. Dit zorgt voor een lagere carbonfootprint.

Reageer op dit artikel