nieuws

Cosucra investeert in tweede fabriek voor productie erwteneiwit

Ingrediënt & Product

Het Belgische bedrijf Cosucra haakt aan bij de trend van plantaardig en investeert in een extra fabriek voor de productie van erwteneiwit.

Cosucra investeert in tweede fabriek voor productie erwteneiwit

De producent van onder andere inuline uit chicorei investeerde vorig jaar al €35 miljoen in de uitbreiding van de fabriek in België. Nu bouwt het een extra fabriek voor de productie van erwteneiwit in Aarhus, Denemarken.

De fabriek in Aarhus is een oude verwerkingsplant voor de verwerking van sojabonen en staat in de buurt van de haven. De fabriek wordt gerenoveerd en vernieuwd. Cosucra en de huidige eigenaar AABT runnen de fabriek gezamenlijk.

Biogas

Op de locatie in Aarhus zal Cosucra erwten verwerken uit de Baltische staten die per zee worden aangevoerd. Volgens het bedrijf geeft de locatie van de nieuwe plant toegang tot Europese gebieden waar steeds meer erwten groeien zoals Denemarken, Litouwen, Polen en Zweden. Doel van dit project is om de CO2-voetafdruk van het proces te minimaliseren mede door reststromen in biogas om te zetten. Ze werken hiervoor samen met een lokale biogasfabriek.

Lagere CO2-voetafdruk

De Deense fabriek is onderdeel van een meerjarig programma om de groei van erwteneiwit en inuline te stimuleren. “De opening is onderdeel van een investering van €60 miljoen in België en Denemarken om Cosucra’s positie op de markt voor erwteneiwit en inuline te verstevigen,” zegt commercieel directeur Eric Bosly. “Met dit geoptimaliseerde energieproces kunnen we Pisane-erwteneiwit aanbieden met een CO2-voetafdruk van 4 MT/ton wat minder is dan andere eiwitalternatieven.”

Groei erwteneiwit

De markt voor plantaardige producten is een van de grote trends in de voedingsmiddelenindustrie. Volgens Cosucra zal erwteneiwit een centrale rol spelen in deze trend. In de afgelopen 6 jaar zijn zes keer meer producten met dit eiwit geïntroduceerd in meerdere categorieën. Erwteneiwit wordt niet alleen meer gebruikt om de kosten te reduceren, maar ook voor gezondheid, functionele en duurzame eigenschappen. Plantaardige producten zullen steeds meer mainstream worden, het betreft niet alleen vleesvervangers. Het gaat ook om dranken, bakkerijproducten en snacks.

 

Reageer op dit artikel