nieuws

Lidl introduceert Fairtrade chocoladerepen

Ingrediënt & Product

Lidl breidt haar chocolade-assortiment uit met Fairtrade ‘Way to Go’ chocoladerepen. De repen zijn verkrijgbaar in de smaken puur, melk, karamel & zeezout en kokos & pecan.

Lidl introduceert Fairtrade chocoladerepen

Lidl koopt de cacao voor de ‘Way to Go’ chocoladerepen rechtstreeks bij boeren in Ghana. De boeren werken voor Fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo.

Premie

Lidl betaalt naar eigen zeggen een extra premie, bovenop de Fairtrade premie, zodat boeren kunnen werken aan het verhogen van hun inkomen. Met deze premie (de zogeheten ‘income improvement premie’) investeert de supermarktketen in verschillende projecten waardoor boeren ook inkomsten kunnen werven uit andere werkzaamheden. Daardoor zijn boeren minder afhankelijk van de cacao-opbrengst.

Concurrentie

Lidl is niet het eerste merk dat een extra premie betaalt. Tony’s Chocolonely betaalt sinds haar oprichting  in 2005, een extra premie aan de cacaoboeren. Volgens Tony’s Chocolonely gaat ruim 9,6 procent van de verkoopprijs naar de boer.

Ook Albert Heijn zette in 2018 een eerste stap richting slaafvrije chocolade. Dit deed de supermarktketen door zich sluiten bij Tony Chocolonely’s Open Chain.

Armoede

“De uitdagingen in de cacao zijn nog steeds heel groot. De meerderheid van de cacaoboeren leeft in extreme armoede. We waarderen dan ook deze eerste stap van Lidl om een extra premie te betalen om zo toe te werken naar een leefbaar inkomen voor boeren,” vertelt Alien Huizing, Supply & Development Manager van Stichting Max Havelaar.

De chocoladerepen van Lidl liggen vanaf deze week in alle filialen.

Reageer op dit artikel