nieuws

Producent vegan kazen stopt er tijdelijk mee

Ingrediënt & Product

Charlotte Zum Vörde Sive Vörding startte 5 jaar geleden met Charly All is Fair, een lijn vegan kazen op basis van biologische fair trade noten. Het succes van de kazen maakte dat de onderneemster een producent moest zoeken om op grote schaal haar vegan kazen te produceren. Deze haakte op het laatste moment af waardoor de productie van de vegan kazen voorlopig on hold staat. Aan vmt.nl legt ze uit waarom ze stopt en wat haar vervolgplannen zijn.

Producent vegan kazen stopt er tijdelijk mee

“We zijn vorig jaar naar een nieuwe producent overgestapt, helaas gaven ze deze zomer de Skal registratie niet over te nemen,” vertelt Zum Vörde Sive Vörding.

Het Skal-certificaat brengt een heleboel administratie met zich mee en kost ook een heleboel geld. “Zonder het biologisch certificaat mogen we de verpakkingen met het keurmerk niet meer gebruiken. Ook kunnen we niet meer leveren aan Ekoplaza en andere natuurwinkels.”

Geen capaciteit beschikbaar

Zum Vörde Sive Vörding heeft naarstig gezocht naar een andere producent. Er was wel interesse, zegt ze, maar het strandde telkens op 1 van deze 3 punten: niet de juiste capaciteit beschikbaar, geen biologisch certificaat of geen mogelijkheid om noten te verwerken.

Met pijn in het hart heeft de onderneemster daarom besloten om de productie van de veganistische kazen te stoppen. “Het was heel pijnlijk om alle orders te moeten afzeggen. Het liep gewoon goed. Als we dit niet was gebeurd, hadden we gewoon door kunnen gaan.”

Interesse voor haar merk en de producten is er. “Mijn merk Charly All is Fair houd ik zelf. Daar wil ik nog steeds een verschil in de wereld maken. Mogelijk bied ik mijn recepturen wel te koop aan.”

Vegan lunch en borrel

“We zijn achter de schermen nog wel druk aan het kijken wat onze mogelijkheden zijn. Daarnaast wil ik mijn energie stoppen in positieve dingen zoals de samenwerking met cateraar Delibert uit Schiedam. “Ik ga samen met hen een allergenenvrij en vegan assortiment ontwikkelen voor de lunch en de borrel.”

In 2017 vertelde Zum Vörde Sive Vörding aan VMT over haar ambities en haar producten:

“De boodschap is nu vooral minder vlees te eten, maar mensen vervangen vlees door kaas. Ook dat is niet duurzaam, omdat er nog steeds koeien nodig zijn die veel voedingsstoffen vergen om melk te produceren. Er moeten goede alternatieven zijn om mensen te verleiden. Ik zie mezelf als de veganistische kaasboer in navolging van de Vegetarische Slager, die een waanzinnig voorbeeld heeft gesteld met vleesalternatieven.”

Ze ontwikkelde Charly’s, de naam van de veganistische kazen: zes classics en twee gefermenteerde alternatieven.

Reageer op dit artikel