nieuws

‘In Finland stonden mensen in de rij voor dit vleesalternatief op basis van haver’ (video)

Ingrediënt & Product

‘In Finland stonden mensen in de rij voor dit vleesalternatief op basis van haver’ (video)

De Gold & Green ‘pulled oats’ zijn op weg naar Nederlandse retail. Maar als eerste zal dit in Finland succesvolle vleesalternatief in de groothandel en horeca verkrijgbaar zijn. Dit veganistische product onderscheidt zich duidelijk van de concurrentie, vindt Fulco van Lievenoogen van het Finse Paulig Foods.

“Wat bijzonder is aan ‘pulled oats’ is dat het niet gebaseerd is op soja maar op haver, tuinbonen en kikkererwten, plus een beetje zout en water”, vertelt salesmanager Fulco van Lievenoogen van het Finse voedingsmiddelenconcern Paulig Foods.

Nepvlees

De Gold en Green ‘pulled oats’ vormen een beter alternatief voor vlees. Het product heeft weliswaar de ‘bite’ van vlees, maar poogt niet om vlees te imiteren zoals vaak het geval is bij vleesalternatieven. “Als je een burger imiteert dan ben je een vleesvervanger. Wij beginnen met het pure product dat maar zes ingrediënten bevat.”

Maija Itkonen, het brein achter de ‘pulled oats’, kwam op het idee voor het vleesalternatief toen ze in 2014 in het vliegtuig zat. Destijds was ze nog food designer, maar dat zou snel veranderen toen ze een artikel van de New York Times onder ogen kreeg. De titel luidde: ‘Nepvlees smaakt eindelijk zoals kip.’ Vegetariër Itkonen verbaasde zich: moest een vleesvervanger eigenlijk wel als vlees smaken? Ze dacht gelijk aan haar vriendin de voedingswetenschapper Reetta Kivelä die onderzoek doet naar de nutritionele kwaliteiten van haver.

Textuur

Gedurende die vlucht vijf jaar geleden ontstond het idee voor de ‘pulled oats’. Haver mag dan veel waardevolle voedingsstoffen bevatten, er zit meer eiwit in dan in menig ander graan, maar de uitdaging was om er ook een smakelijk vleesalternatief van te maken met een goede textuur. Niet voor niets was Kivelä in het begin sceptisch over het idee van Itkonen. Maar na veel testen en met behulp van de Chinese professor Zhong-Qing lukte het om in een Chinese fabriek iets van ‘oat-meat’ te maken. Eenmaal in Helsinki lukte het de vriendinnen om in de Universiteit van Helsinki een prototype machine te maken voor de productie van een op haver gebaseerd vleesalternatief.

Opschalen

Al snel verruilden ze het universiteitslab voor een oude cakefabriek: na zes maanden testen kregen ze het dan toch voor elkaar: de ontwikkeling van een alternatief dat “beter smaakte” dan kip, één van de meest gegeten stukjes vlees ter wereld.

Tuinbonen en gele erwten

Zo werd de ‘pullet oats’ een mengsel van gele erwten, tuinbonen en natuurlijk haver ‘geboren.’ Uit tests bleek al snel dat mensen gek waren op het product dat inmiddels luisterde naar de merknaam ‘Gold and Green’. Ondernemers Itkonen en Kivelä konden de vraag al snel niet meer aan en moesten opschalen. Ze betrokken een leegstand fabriekspand in Helsinki en konden na twee maanden produceren. Van Lievenoogen weet te vertellen: “De mensen stonden rijen dik voor de kassa’s toen het product in de supermarktschappen lag.” Niet alleen de klanten stroomden toe, ook de prijzen: ‘Product van het jaar, ‘Beste bedrijf van Helsinki’ en ‘Beste innovatie plantaardige eiwitten.’ De haverproducten van Gold & Green bevatten niet alleen meer eiwitten dan kip, maar er zitten ook essentiële aminozuren in, aldus Itkonen en Kivelä. De ingrediënten worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht.

Kip, rund en haver

Zo bevat kip 20,2 gram eiwit per 100 gram, terwijl in de pulled oats 30 gram zit per 100 gram. Het haverproduct bevat ook nog eens 2,2 gram vezel per 100 gram. In kip ontbreekt dit. Een ander aspect dat Gold & Green wil benadrukken voor de productie van 100 gram van dit pluimveevlees is 299,9 liter water nodig, voor de pulled oats bedraagt dit 137 liter. Ook wordt nog een vergelijking gemaakt met rundvlees: 16,9 gram eiwit per 100 gram en de productie van 100 gram gaat gepaard met het gebruik van 1496,4 liter water.

Bidfood

De producten (burgers, roerbakproducten, haverballen) van Gold & Green zullen zich nog moeten bewijzen op de Nederlandse markt die overstelpt wordt door vleesalternatieven. Momenteel zijn ze te verkrijgen in horecagroothandel Bidfood, pas daarna volgt de retail. Al kan Van Lievenoogen nog niet aangeven wanneer het moment daar is. Itkonen en Kivelä zijn er in ieder geval zeker van dat ze met Gold & Green (nu vooral verkrijgbaar in Zweden en Finland) onder de vleugels van Paulig Foods de wereld gaan veroveren. “Call us crazy, call us oat-fanatics, call us weird. But whatever you do, don’t call us chicken.”, aldus de ondernemers op hun website. 

Reageer op dit artikel