nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Consumptie vezels helpt stress te beperken’

Ingrediënt & Product

Proefdieronderzoek: ‘Consumptie vezels helpt stress te beperken’

Een dieet rijk aan vezels kan helpen tegen stress. Volgens onderzoekers aan de universiteit College Cork and Teagasc Food Research Centre in Ierland helpen korte-ketenvetzuren, die ontstaan bij het eten van vezels, bij het omgaan met stress.

Het onderzoek op proefdieren werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Physiology.

Korte-ketenvetzuren suppletie

Volgens de wetenschappers ontstaan de vetzuren wanneer bacteriën in de darmen zich voeden met voedingsvezels.

Muizen kregen een week lang korte-ketenvetzuren suppletie waarna zij drie weken lang verschillende testen ondergingen. Hierbij werden ze getoetst op angst- en depressief gedrag, stressgevoeligheid, cognitie, sociale vaardigheden en hoe gemakkelijk de supplementen door de darmen gaan.

Beter omgaan met stress

Volgens Professor John F. Cryan, corresponderende auteur van het onderzoek, konden de muizen beter omgaan met stress, maar is het mechanisme erachter nog niet helemaal duidelijk. Zo had de suppletie geen effect op gewichtstoename door stress en het  vetzuurgehalte in de uitwerpselen van de muizen.

Rol darmbacteriën

“Er is een groeiende erkenning van de rol van darmbacteriën en de chemicaliën die ze maken in de regulatie van fysiologie en gedrag. De rol van vetzuren met een korte keten in dit proces is tot nu toe slecht begrepen. Het zal van cruciaal belang zijn dat we kijken naar de vraag of vetzuren met een korte keten de symptomen van stressgerelateerde stoornissen bij de mens kunnen verlichten,” aldus Cryan.

Reageer op dit artikel