nieuws

Pilinoot is een nieuwe gezonde noot uit Filipijnen

Ingrediënt & Product

Pilinoot is een nieuwe gezonde noot uit Filipijnen

Er is een nieuwe gezonde noot: de pilinoot. Startup Mount Mayon heeft een speciale technologie ontwikkeld om de noot te bewerken zodat de gezonde eigenschappen nog beter beschikbaar komen.

De noten komen uit het Filipijnse regenwoud uit de regio Mount Mayon. Zo heet het bedrijf ook. Daar is ook een vulkaan die nu actief is. Deze vulkaan zorgt voor een zeer vruchtbare grond waar de noten groeien.

 

Chinese medicijnen

Mount Mayon is een bedrijf van 2 Amerikaanse broers die tien jaar geleden Chinese medicijnen studeerden. Daar hebben ze geleerd over het voorkiemen en drogen van noten. “In de Chinese medicijnen weten ze dat als je een noot in water legt dat het gaat spruiten. Ze wisten intuïtief dat door dit proces gezonde stoffen vrijkwamen. De noten veranderen echt vergeleken met andere noten. We hebben het proces verder ontwikkeld tot een product dat wel wat kon worden”, vertelt James Costello, 1 van de broers tijdens de ISM. Ze zijn gestopt met hun baan als tandarts en hebben Mount Mayon opgericht. Het droogproces – SloDry – omvat 17 stappen die mild genoeg zijn om de gezonde oliën en de eiwitten te behouden en de noten de zachte, maar knapperige textuur te geven.

 

Nieuwe noten

“Dit zijn de eerste nieuwe noten die worden geïntroduceerd nadat pistachenoten werden geëxporteerd uit Perzië. We zijn enthousiast om de pilinoot naar Duitsland te brengen. De noten worden met de hand verwerkt. Daarna worden ze gedroogd. Het proces werkte ook voor macadamianoten uit Thailand, maar het lukte beter om het fairtrade uit te voeren met de noten en de boeren uit Filipijnen. “Het is een uitdaging, maar we hebben plezier.”

 

De noten zijn beschikbaar in twee smaken: Himalaya zout en Ecuadoriaanse cacao&kokosbloesemsuiker.

Reageer op dit artikel