nieuws

Eigen restaurant moet etalage voor producten Vegetarische Slager worden (fotoverslag)

Ingrediënt & Product

Eigen restaurant moet etalage voor producten Vegetarische Slager worden (fotoverslag)

De Vegetarische Slager opent 1 april een eigen restaurant in Den Haag. Het moet een plek worden waar de gasten proeven hoe ze ook met de producten van de Vegetarische Slager kunnen koken. VMT nam alvast een voorproefje en sprak met mede-oprichter Jaap Korteweg over de toekomstplannen van de Vegetarische Slager.

New Pork heette het restaurant voor 1 dag. Op 1 april gaat het restaurant onder een andere naam open. Het moet een plek worden waar fans terechtkunnen, waar ze vleeseters kunnen meenemen om te laten zien dat je niet alleen groente hoeft te eten in een vegetarisch restaurant. “We zijn begonnen met een ambachtelijke winkel. Dat was ons eerste verkooppunt,” Jaap Korteweg, mede-oprichter van de Vegetarische Slager. “In een restaurant kunnen we onze producten optimaal presenteren.” Op het menu staan kleine hapjes die gedeeld kunnen worden: een shared food concept. 

vegetarische slager 1b

 

Rookworst nog in ontwikkeling

Op het menu staat ook de vegetarische variant van de rookworst. “Die is nog steeds in ontwikkeling,” vertelt Korteweg. “Ik dacht dat we het in het eerste jaar na de oprichting al een rookworst op de markt zouden hebben.” Korteweg denkt wel dat de worst dit jaar op de markt komt.

vegetarische slager 2

 

Bereiding of product?

Op het menu staan ook veganistische beefreepjes. De bereiding is bij dit product cruciaal. Korteweg: “Als een echte biefstuk niet goed is, dan ligt het aan de bereiding. Bij een vegetarische variant ligt het aan het product. Daarom willen we in dit restaurant laten zien hoe het moet.”

vegetarische slager 3

 

Samenwerken met vleesbedrijven

Korteweg vertelt dat intussen grote vleesbedrijven met De Vegetarische Slager willen werken. Het succesvolste voorbeeld is de samenwerking met Unox: vegetarische balletjes in satésaus. De ondernemer vertelt dat intussen een derde van het Unox publiek kiest voor de vegetarische variant. “Deze soort samenwerkingen zullen nog veel meer voorkomen in de komende jaren.” Korteweg wil dat buiten het vegetarische schap bij alle producten met vlees een vegetarische variant te vinden is. “De pizza’s komen eraan,” zo licht hij al een tipje van de sluier op. In de categorieën vleeswaren, snacks, koelverse maaltijden zijn al producten van de Vegetarische Slager te vinden.

 

Vorderingen met de vegetarische biefstuk

De fabriek van de Vegetarische Slager in Breda is al opgestart. Korteweg verwacht tegen de zomer met een prototype van de machine voor de productie van de vegetarische biefstuk te kunnen experimenteren. In het project van Wageningen UR – Plant Meat Matters – wordt de shear cell technologie ontwikkeld tot industrieel niveau. “Mogelijk kunnen we eind van het jaar al kleine partijen maken voor het restaurant.”

 

Groeiende markt

Korteweg ziet dat de markt voor vegetarische en veganistische producten de laatste twee jaar sterk is gegroeid. Volgens de ondernemer loopt Nederland voorop, Duitsland maakt een flinke inhaalstap. Ook de Verenigde Staten timmert flink aan de weg. Korteweg vindt het allemaal prima. “De markt is groot genoeg. Als de bedrijven met allemaal goede producten komen, is dat alleen maar goed voor het imago van vegetarische producten.”

Reageer op dit artikel