nieuws

Struik Foods Europa: ‘Questionmark heeft ons aan het denken gezet’

Ingrediënt & Product

Struik Foods Europa: ‘Questionmark heeft ons aan het denken gezet’

Veel kleine en biologische producenten van tomatensoep scoren relatief goed in de tomatensoepwijzer van Questionmark. A- en huismerken komen er minder goed vanaf in de beoordeling. Veel soepen hebben een te hoog zoutgehalte, blijkt uit de tomatensoepwijzer.

Questionmark beoordeelde 33 soepen op zoutgehalte, toegevoegde suikers en de aanwezigheid van een (duurzaamheids)keurmerk. Vijf van de 33 onderzochte soepen voldoen (nog) niet aan de afspraken die zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling voor soepen.

Uitschieters

De tomatensoep van de Kleinste Soepfabriek staat bovenaan in de QM-tomatensoepwijzer, gevolgd door Ekoplaza (#2) en Machandel (#3). Onderaan de lijst staat de ‘maaltijdsoep tomaat’ van Struik.

De tomaat-basilicumsoep van De Oorsprong (#22) bevat het meeste zout, namelijk 1,12 gram per 100 ml. De soep met de meeste toegevoegde suikers (7,2 gram) behoort aan de nummer vijf van de lijst: de biologische tomatensoep van Smaakt.

Suikerreductie

Uit de wijzer bleek ook dat aan 90% van de onderzochte soepen suikers zijn toegevoegd. Voor de toevoeging hiervan zijn nog geen ketenbrede afspraken gemaakt. De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI): “Voor soepen ligt de focus op zoutreductie en minder op suiker. Dat aandeel is kleiner. Daarom zijn er ook nog geen concrete plannen voor verdere suikerreductie in soepen.”

De Kleinste Soepfabriek

Michel Jansen, eigenaar van de Kleinste Soepfabriek is trots op het recept van culinair journalist Johannes van Dam. De smaak van de op één na beste verkochte soep van de Kleinste Soepfabriek, komt door het gebruik van overrijpe tomaten uit de omgeving van de Vesuvius.

“De biologische passata zorgen voor een hartige ─ umami ─ smaak. Dit maakt het gebruik van veel zout overbodig,” aldus Jansen.

Daarnaast krijgt de soep ook veel smaak door het langdurig stoven van de uien op lage temperatuur (60-70 graden Celcius). “Hierdoor zet de inuline in de uien zich om in fructose. Dit zorgt voor een natuurlijk zoete smaak,” zo legt Jansen uit.

Struik Food Europe

Struik neemt de 33e en tevens laatste plek in. Ondanks dat de ‘maaltijdsoep tomaat’ een Beter Leven keurmerk heeft en niet het meeste zout bevat, is de ranking mede te wijten aan de toegevoegde suikers. Inge van Dijk, brand manager van Struik Food Europe reageert op de ranking:

“Struik is voortdurend bezig met het verbeteren van haar producten. Toch heeft de QM-wijzer ons aan het denken gezet en gaan wij onderzoeken of onze maaltijdsoepen ook zonder toegevoegde suikers kunnen. Daarnaast streven we al enige tijd naar het verder omlaag brengen van zout-, suiker- en vetpercentages in al onze producten. Allemaal zaken die integraal deel uit maken van ons duurzaamheidsbeleid.” 

Zoutnorm

In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling wordt beoogd om de hoeveelheid zout in soepen en bouillons te reduceren naar minder dan 0,875 gram per 100 gram voor het eind van 2017. Varianten van Jumbo (0,90 g), De Oorsprong (1,12 g) en Struik (0,90 g) hebben nog twee maanden om deze doelstelling te halen.

FNLI: “De resultaten van het onderzoek van Questionmark laten zien dat verreweg de meeste producten voldoen aan de afspraken uit het Akkoord over zoutvermindering, of er dicht tegenaan zitten.”

 

Reageer op dit artikel