artikel

Proti-Farm: ‘Insecteneiwit breekt door’

Ingrediënt & Product

Proti-Farm: ‘Insecteneiwit breekt door’

In de zoektocht naar alternatieve eiwitten komen insecten altijd in beeld. Onherkenbare verwerking van insecteneiwitten in lekkere producten verhoogt de acceptatie bij de consument gigantisch, verwacht Heidi de Bruin, ceo van Proti-Farm, een van Europa’s grootste kwekerijen voor buffalolarven. Een aantal grote multinationals in de voedingsmiddelenindustrie gaan nu serieus aan de slag met insecten als ingrediënt. Dit artikel komt uit de printuitgave van VMT 10.

Er wordt al een aantal jaren veel gezegd en geschreven over insecten als belangrijke toekomstige bron van eiwitten. Een fl¬ink aantal producten heeft inmiddels het daglicht gezien: van deegwaren tot insectenburgers. Toch blijven het nicheproducten met wisselend succes. En de houding van de mainstreamindustrie bleef tot voor kort afwachtend en afhoudend. Toch is 2017 een scharnierjaar voor de buffalolarve als het ligt aan Heidi de Bruin van Proti-Farm. “De houding van industrie en retail is sinds anderhalf jaar aan het veranderen.”

Laten we beginnen met de acceptatie van de consument. Dat blijft toch een heet hangijzer bij insecten?

“Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. In meer dan tachtig procent van alle landen wereldwijd staan insecten met regelmaat op het menu. Ook hele insecten. Echter, in Europa zijn we het niet gewend. Als je de studies leest, dan kom je erachter dat dit te maken heeft met het ontbreken van een tropisch klimaat. We worden niet continu blootgesteld aan insecten. Ter vergelijking: in Thailand kun je op iedere hoek van de straat insecten eten. Er zijn in dat land 22.000 insectenkwekerijen. Overigens is dat allemaal in de buitenlucht en dus niet te vergelijken met wat Proti-Farm doet.”

Hoe ontwikkelt de acceptatie zich in de westerse wereld?

“Ik durf te stellen dat Europa de grootste achterloper is wat betreft de insectenconsumptie. Dat zit hem in een combinatie van de perceptie en de regulatie. Wat betreft de regulatie komt in Europa alles vanaf 1 januari 2018 in een stroomversnelling als de Novel Foodswetgeving van kracht wordt. Dan kunnen de Novel Food-dossiers over insecten direct bij de EFSA worden ingediend. Dat komt de snelheid van introducties met toegelaten insecteneiwitisolaten zeer ten goede. Tegelijkertijd is het werken geblazen aan de acceptatie bij de consument. Mensen moeten eraan wennen. Dat komt doordat er nog geen goede en lekkere producten op de markt zijn.”

In het schap van de supermarkt vinden we tegenwoordig insectenburgers, balletjes en als je goed zoekt ook deegwaren. Wat schort er aan de huidige consumenten producten met insecten als ingrediënt?

“Ik wil niemand tekort doen, maar wat mij betreft zijn de huidige producten niet lekker genoeg. Mensen zijn best bereid gezonde en duurzame producten te proberen, maar als die vervolgens niet lekker smaken, kopen ze die geen tweede keer. Bovendien zie je in sommige producten nog delen van insecten. Dat is gedoemd te mislukken. Mensen willen geen halve insecten in hun product zien. Waar het aan ontbreekt momenteel zijn gewoon goede producten. Lekkere hamburgers, lekkere worstjes, kant-en-klaarmaaltijden.”

En insecteneiwitten dus altijd onherkenbaar verwerken?

“Ja. Verwerk ze, maar wees wel transparant naar de consument. We bouwen nu een fabriek voor de productie van hoogwaardige proteïne uit buffalo’s. Een deel ervan willen we openstellen voor publiek, zodat iedereen kan zien hoe clean en eerlijk het proces is.”

Proti-Farm kweekt op grote schaal buffalo’s. Hoe gaat u ervoor zorgen dat er straks op grote schaal lekkere producten met onherkenbaar verwerkte buffalo’s op de markt komen?

“We hebben gekozen voor voorwaartse integratie in de voedingsmiddelenketen. Dat betekent dat we naast eigen ontwikkeling ook in nauwe samenwerking met een aantal multinationals, een aantal topspelers in de wereld op het gebied van voeding, eindproducten voor humane consumptie ontwikkelen. Zo willen we meer grip hebben op de producten die in de markt gelanceerd worden. Ik zit niet meer te wachten op debacles met vieze producten. Ze moeten gewoon goed zijn.”

Wil dit zeggen dat u ook wel eens geen zaken doet met producenten als u twijfels heeft bij een te lanceren eindproduct?

“Zeer zeker. Er zijn producenten die iets snel in de markt willen zetten en vanwege de insectenhype snel willen cashen. Daar hebben wij dus helemaal niets aan.”

Namen van serieuze partijen waar u wel graag mee verder werkt?

“Helaas kan ik die nog niet noemen, want dan sta ik voor de rechter. Maar denk aan producenten van gemaksvoeding, maaltijdvervangers en supplementen. Denk aan cateraars, denk aan voeding voor ouderen en zieken en producenten van sportvoeding. Insecteneiwitten bevatten aminozuren die erg geschikt zijn voor zowel kracht- als duursporten. Eén voorbeeld kan ik al wel noemen: Italbugs, een producent van supplementen die recent op de markt is gekomen met Xdutch. Dat is een supplement met eiwit van buffalo’s. Die capsule is een goede proteïnebron voor tijdens het sporten.”

Zijn er al voorbeelden van goed gelukte producten met buffalo’s?

“Het Amsterdamse bedrijf Bugzz maakt er bitterballen van. Je ziet er helemaal niets van en ze zijn echt heerlijk. Maar er zijn ook pasta’s verrijkt met insecteneiwit. We hebben verder een grillworst die binnenkort op de markt komt, dat is een mix van kippeneiwit en buffalo-eiwit. Dit hybride product gaan we lanceren in samenwerking met een producent uit Nederland. En het is ontzettend lekker. We mikken op lekkere premiumproducten. Daarnaast lanceren we binnenkort een eigen productrange.”

Wat is voor voedingsmiddelenfabrikanten de beste manier om de buffalo’s te processen?

“Dat verschilt. We hebben klanten die de natte larven willen hebben. Die gaan ze zelf drogen en malen. Overigens wordt vriesdrogen in de hoeveelheden die wij leveren al snel veel te duur. Als je op kleine schaal produceert, is vriesdrogen een mogelijkheid, maar op de schaal waar wij met producenten willen werken is dat geen optie. We hebben daarom een eigen procedé ontwikkeld waarvan ik niet te veel details kan prijsgeven. Het gaat om een inventieve manier van drogen, malen en daarna eventueel ook het isoleren van het eiwit en het extraheren van de olie. Na deze laatste stap houd je enerzijds eiwit isolaat over en anderzijds olie. De insectenolie kun je ook gebruiken in voeding.”

U heeft zelf een lijn gebouwd voor het processen van buffalo’s?

“Ja, wij hebben al sinds jaar en dag een eigen verwerkingslijn binnen Kreca Ento-Food, onze werkmaatschappij van waaruit wij insecten voor humane voeding mogen produceren en verkopen. Er zijn diverse technologieën zelf bedacht maar ook samen met leveranciers. Nu zijn we ook bezig met de opschaling van deze processinglijnen voor de buffalo. Toch gaat deze processingfabriek nooit groot genoeg zijn om al onze klanten te voorzien.”

Hoe wordt die vraag uit de industrie dan ingevuld?

“Dat kan alleen door kwekerijen gecombineerd met eigen processinglijnen neer te zetten bij voedingsmiddelenproducenten zelf. Daar is zeer veel interesse voor. Ik denk dat we wereldwijd al honderden aanvragen binnen hebben.”

Gaan jullie ook honderden fabrieken neerzetten?

“Jazeker. Er zijn veel topspelers in de voedingsmiddelenindustrie die hier nu op azen. Op het moment dat deze fabriek in Ermelo helemaal kinderziektevrij draait, kunnen we daarmee starten. We verwachten dat dit begin volgend jaar zal zijn.
En met deze schaalvergroting in combinatie met de juiste technologie krijg je ook kostprijsreductie. Nu zijn insecteneiwitten nog een duur ingrediënt.”

Wat is het businessmodel voor Proti-Farm?

“Dat zijn we nog aan het uitwerken. Grote spelers doen zo’n complete plant namelijk het liefst helemaal in eigen beheer. Daar komt het dus aan op goede deals maken. En je moet aan een duurzame samenwerking bouwen met de bestaande productie. Die spelers hebben namelijk ook reststromen van bepaalde gewassen in hun productie. Die kunnen eventueel worden gevoerd aan de insecten. Wat zij weggooien, is weer bruikbaar voor de buffalo’s als voer. Wereldwijd doen we hier experimenten mee, onder meer met Wageningen Universiteit.”

Er zijn ook veel ontwikkelingen in andere alternatieve eiwitten uit onder me er algen, soja en lupine. Is hier een competitie met de insecten gaande?

“Nee, totaal niet. We hebben ook goede contacten met die industrieën. We hebben elkaar hard nodig. De vraag naar alternatieve eiwitten wordt straks zo groot, dat gaan we als insectenindustrie of als algenindustrie niet alleen redden. Overigens, eiwitten uit insecten zijn dierlijk en bevatten dus de broodnodige vitamine B12. Plantaardige eiwitten hebben dat niet. Naast het volledige aminozuurpatroon is dat nog een belangrijke pre van insecten.”

Zijn er investeerders voor alle nieuwe plannen?

“Jazeker, we hebben voldoende geld op gehaald om de eerste fase van Proti-Farm professioneel te kunnen neerzetten. Bij een wereldwijde uitrol verwacht ik geen problemen om ook dit te kunnen financieren. Er is voldoende interesse. Zeker omdat wij ons op de foodmarkt focussen. Dat doen nog weinig anderen op grote schaal.”

Liggen er binnenkort producten met insecten in iedere koelkast?

“Ja, insecteneiwit breekt door. Daar ben ik honderd procent van overtuigd. Ik denk dat je binnen nu en vijf jaar niet weet wat je ziet. Als ik zie hoeveel partijen er alleen al bij zijn gekomen binnen het IPIFF, het International Platform of Insects for Food and Feed, en hoeveel aanvragen wij hier iedere dag binnen krijgen, dan denk ik: hoe moeten we dit straks gaan doen met z’n allen?”

Reageer op dit artikel