nieuws

Verstegen lanceert blockchain voor nootmuskaat (video)

Duurzaamheid & MVO

Verstegen lanceert blockchain voor nootmuskaat (video)

Verstegen Spices & Sauces lanceert deze week een platform waarmee de consument inzicht krijgt in de reis die nootmuskaat aflegt. De nootmuskaat is vanaf deze week te koop bij alle vestigingen van Coop.

Op het platform kan de consument informatie vinden over de verschillende partijen die bij de productie betrokken zijn. Ook geeft het platform informatie over het inkomen van de nootmuskaatboeren. Zo krijgt de consument inzicht in de verschillende partijen die betrokken zijn bij de productieketen van nootmuskaat.

Nieuwe kennis

Verstegen lanceert het platform om nieuwe kennis op te doen over haar keten. Daarmee hoopt zij uiteindelijk positieve invloed op de keten te kunnen uitoefenen. Het platform laat de consument zien wie de nootmuskaat heeft geteeld. Daardoor krijgen de boeren een actievere rol in de nootmuskaatketen.

Afgesproken prijs

Boeren kunnen bijvoorbeeld op het platform bevestigen of ze daadwerkelijk de afgesproken prijs betaald krijgen. “We willen de boeren betrekken in de productieketen en met toegang tot nieuwe informatie stimuleren in hun ondernemerschap,” vertelt Marianne van Keep, director of sustainability bij Verstegen.

Duurzame handelsrelaties

Hiermee wil Verstegen de relatie met boeren versterken: “Uiteindelijk moet het op die manier voor toekomstige generaties weer aantrekkelijk worden om ook nootmuskaat te telen, zodat we samen aan duurzame handelsrelaties kunnen werken,” aldus Van Keep.

Leefbaar inkomen

Verstegen liet een onderzoek uitvoeren naar de hoogte van een leefbaar inkomen voor boeren. Dit liet zij doen door ngo Fairfood. Het onderzoek toonde aan dat boeren onvoldoende verdienen met enkel de nootmuskaatteelt om van een leerbaar inkomen te spreken. Fairfood bouwde op basis van dit onderzoek ook het platform voor Verstegen.

Complexe oplossing

“Waar het op neerkomt is dat de boeren nog niet voldoende verdienen en dat Verstegen daar iets aan wil doen. De oplossing is echter heel complex,” vertelt de duurzaamheidsmanager. “We moeten rekening houden met het feit dat de grootte van de boerenbedrijven erg uiteen loopt. Van minder dan vijfentwintig nootmuskaatbomen tot tweehonderdtien nootmuskaatbomen.”

Juiste interventies

Verstegen onderzoekt wat de juiste interventies zijn om een leefbaar inkomen te realiseren. “Hoe krijg je boeren mee in de oplossing? Dat bereik je niet met alleen een kiloprijsverhoging. Nootmuskaat is zelden de enige inkomstenbron. De meeste boeren hebben minstens twee andere inkomstenbronnen, zoals veeteelt of inkomsten uit loondienst,” vertelt Van Keep.

QR-Code

Vanaf deze week is de reis van de gekochte nootmuskaat door consumenten online te bekijken. Dit kan door de QR-code te scannen. De nootmuskaat is verkrijgbaar bij de Coop. De reis van de nootmuskaat is ook te bekijken via verstegen.nl.

VMT schreef al eerder over blockchain:

 

Reageer op dit artikel