nieuws

RSPO brengt kritieke brandplekken in kaart

Duurzaamheid & MVO

Afgelopen week meldde de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) dat zij actief met satelliettechnologie kritieke brandpunten in kaart hebben gebracht. Zij hebben de gedetecteerde plekken gevolgd in Maleisië en Indonesië.

RSPO brengt kritieke brandplekken in kaart

De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) zegt brandkwesties zeer serieus te nemen. Of deze brandjes nou per ongeluk ontstaan of met het doel land vrij te maken, RSPO zegt het onder haar standaard te verbieden. Sinds januari 2018 maakt het bedrijf op haar website satellietinformatie openbaar. Bij de informatie is de locatie van leden met gecertificeerde grond te vinden.

Negatieve milieueffecten

De seizoenspatronen in Indonesië en Maleisië veroorzaken een toename van kritieke brandplekken en bosbranden. Dit resulteert in nevel en andere negatieve milieueffecten. Volgens RSPO volgen de Geografisch Informatie Systeem (GIS) Manager van RSPO en de IMU (Investigation and Monitoring Unit) de situatie op de voet.

48.000 brandplekken

Sinds tien september 2019 zegt RSPO 244 kritieke brandplekken te hebben gedetecteerd van leden. In totaal zijn er ruim 48.000 brandplekken gevonden in Maleisië en Indonesië. Hiermee behoort slechts een half procent van alle kritieke plekken tot RSPO leden. Toch zegt het bedrijf dit te veel te vinden voor haar doen. Het IMU legt contact met elk lid waar een kritiek brandplek is gedetecteerd.

GeoRSPO

RSPO zegt transparant te willen zijn binnen deze kwestie en heeft op haar website een interactieve plattegrond ‘GeoRSPO’ geplaatst. Hier kan het publiek actieve plekken vinden en extra informatie lezen.

Reageer op dit artikel