nieuws

Kinderarbeidsvrije ketens een stap dichterbij

Duurzaamheid & MVO

De Eerste Kamer der Staten-Generaal heeft de Wet zorgplicht kinderarbeid aangenomen op 14 mei 2019, waarmee kinderarbeidsvrije bevoorradingsketens een stap dichterbij komen.

Kinderarbeidsvrije ketens een stap dichterbij

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) roept de wetgever op om bij de nadere invulling van deze wet door middel van Algemene Maatregelen van Bestuur zoveel mogelijk rekening te houden met de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid in de dagelijkse praktijk en de IMVO-convenanten daarin mee te nemen.

“Kinderen van arbeidsmigranten missen door de hazelnotenoogst zo twee maanden school. Dus er zijn klassen opgezet in hazelnootgebieden in Turkije die nu gelden als een blauwdruk voor andere ketens”, vertelde FNLI-directeur Marian Geluk tijdens het Food Future Event 2018.

Dat was nog voordat het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemersconvenant Voedingsmiddelen werd ondertekend door, onder andere, brancheorganisaties Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, FNLI en Koninklijke Nederlandse Specerijenvereniging.

IMVO-Convenant Voedingsmiddelen

In het Convenant gaven de ondertekenende partijen bijvoorbeeld aan dat zij erkennen dat leefbaar loon potentieel een positief effect heeft op kinderarbeid.

Klimaatverandering

“Mitigatie van en adaptatie aan klimaatverandering positieve neveneffecten hebben voor de mogelijkheden voor landarbeiders en boeren in ontwikkelingslanden om zich een inkomen te (blijven) verwerven en dat het wegnemen van onzekerheid daarover positieve neveneffecten kan hebben op andere thema’s, zoals bijvoorbeeld kinderarbeid”, staat er in het convenant.

Daarom maken de partijen concrete afspraken om hiermee om te gaan, bijvoorbeeld: ” Beschrijving van (de gevolgen van) klimaatverandering in relatie met de keten(s) van (individuele) ondernemers in de voedingsmiddelensector en (potentiële) benadeelden.”

Tony’s Chocolonely

Ook bedrijven zijn enthousiast over de naderende wet. Chocoladefabrikant Tony’s Chocolonely zegt bijvoorbeeld: “Dit is een zeer belangrijke stap in de goede richting om samen alle ketens honderd procent kinderarbeid vrij te maken.”

Reageer op dit artikel