nieuws

Meer geld koffieboeren nodig voor voortbestaan koffieproductie en CO2-reductie: ‘Ze zouden eigen bonen moeten branden’ (video)

Duurzaamheid & MVO

Meer geld koffieboeren nodig voor voortbestaan koffieproductie en CO2-reductie: ‘Ze zouden eigen bonen moeten branden’ (video)

MVO Nederland start met een aantal koffiebedrijven een project om de werkelijke prijs van koffie in kaart te brengen, zo liet de organisatie weten tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Den Haag. Niet alleen moeten de prijzeneerlijker worden, ook de CO2-uitstoot in de koffieketen moet omlaag.

MVO Nederland start met een aantal koffiebedrijven een project om de werkelijke prijs van koffie in kaart te brengen, zo liet de organisatie weten tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Den Haag. Niet alleen moeten de prijzeneerlijker worden, ook de CO2-uitstoot in de koffieketen moet omlaag. Is er nog koffie in 2030? Deze stelling kwam ter sprake tijdens de bijeenkomst van MVO Nederland in Utrecht. Klimaatverandering kan toekomstige koffieoogsten weleens in gevaar brengen en daarmee inkomstenbronnen van vooral kleine boeren. Om zich op hierop in te stellen, moeten ze professionaliseren. Maar hiervoor is (meer) geld nodig.

Eerlijke prijs koffie

Kinti Coffee doet rechtstreeks zaken met koffieboeren om de “om de inkomsten van de koffiemarkt eerlijker te maken”, vertelt Harm Jansen van het bedrijf. “We linken de boer aan de eindklant in Nederland. We verdelen de eindopbrengst eerlijk met de boer en betalen daarnaast nog een fair trade premie.” Jansen probeert door meer te betalen aan de boer het goede voorbeeld te geven aan de rest van de koffie-industrie. Om de koffie te behouden voor de toekomst verdienen boeren een eerlijkere prijs. “Supermarkten maken veel marge. Hoe kunnen zij hieraan bijdragen.?”

Toegevoegde waarde

Ook Moyee Coffee wil de verdiensten in de koffieketen eerlijker verdelen. 85% belandt nu in de zakken van een handjevol multinationals dat moet anders, vindt Sander Govers van het bedrijf. Waarde toevoegen is het toverwoord. “Zet niet alleen in op bessen verkopen, maar laat boeren ook de koffiebonenbranden. Ze moeten meer waarde kunnen creëren in hun herkomstland. Verdienen boeren te weinig dan trekken ze weg.”

Blockchain

Govers is realistisch: westerse consumenten gaan geen dubbele prijzen betalen voor koffie. Maak daarom de ketens zo kort mogelijk: alle tussenhandel eruit. Blockchain is de perfect manier om direct zaken te doen met de boer. De consument kan zo direct koffie kopen bij de boer en via ons ook investeren in de koffieproductie van de boer, vertelt Govers.

Project MVO Nederland

Moyee behoort samen met Simon Levelt, Moyee, Peeze, Blanche Dael, Bocca, Coffee Quest, Douque, Maas, This Side Up, Mocca d’Or, Santas, Single Estate, Kinti, Fair Chain, Hesselink tot de deelnemers van het project ‘De werkelijke prijs van koffie’ dat MVO Nederland initieert. Samen ontwikkelen ze een meetmodel dat de werkelijke kosten van koffie in kaart kan brengen. Dat betekent de prijs van koffie inclusief sociale- en milieukosten.

Eerlijk loon en reductie CO2-uitstoot

Onder milieukosten vallen de CO2-uitstoot, eerlijk loon, verarming van landbouwgrond en watervervuiling. Een pilot vindt momenteel plaats bij koffieboeren in Columbia. Hierbij wordt gekeken naar de volgende zaken:

• Leefbaar inkomen

• Biodiversiteit (Agro forestry, schaduwbomen, diversificatie);

• Bodemkwaliteit;

• CO2 uitstoot en compensatie

• Watervervuiling en -verbruik.

Koffiebranders

MVO Nederland realiseert zich dat de uitdagingen groot zijn om tot een ‘eerlijkere’ prijs te komen om zo ook de CO2-uitstoot te kunnen verminderen. Zo kampen koffiebranders in Europa met lage marges, hoge kosten en felle concurrentie. “Een oplossing voor de uitdagingen in deze sector, zoals leefbaar inkomen en watergebruik is niet zomaar gevonden.” Alle deelnemers aan het door MVO Nederland gefaciliteerde project dragen financieel hun steentje bij. Andere financiers zijn het ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Reageer op dit artikel