nieuws

Food Future Event: is er toekomst voor blockchain in voedingsmiddelenindustrie?

Duurzaamheid & MVO

Food Future Event: is er toekomst voor blockchain in voedingsmiddelenindustrie?

Dat blockchain aan een opmars bezig is, is duidelijk. Maar heeft de technologie ook daadwerkelijk toekomst in de voedingsmiddelenindustrie. Over dit onderwerp zal worden gesproken tijdens het Food Future Event op 9 april in Den Bosch. “Blockchain triggert mensen om samen te werken.”

“Blockchain is geen silver bullet”, zei blockchainexpert Johan Traa onlangs bij een bijeenkomst in Amterdam. “Het bant voedselfraude niet uit voegt hij er nog aan toe. Met andere woorden: denk goed na of je blockchain wel nodig hebt voor de doelen die je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld voedselfraude moeilijker maken en traceerbaarheid makkelijker. Dan kan blockchain een handig hulpmiddel zijn. De technologie biedt ook goede mogelijkheden om data in de keten te delen.

Vertrouwen voedselketen

Maar blockchain roept ook vragen op: welke data gaan we delen en hoe gaan we om met privacy? Een lastig item blijft vertrouwen. “Bedrijven vertrouwen elkaar nog steeds niet helemaal. Daarom creëert iedereen een eigen platform. Uiteindelijk moeten we toe naar consortia.” Dat blockchain het echt wel eens zou kunnen maken in de voedingswereld ziet consultant Traa aan zijn eigen schema: “Ik heb het nooit meegemaakt dat een technologie een vast onderdeel van mijn agenda is.

Blockchain wijn

Blockchain heeft wel degelijk toekomst in food denkt hij. “Blockchain mag dan niets meer zijn dan een technologie, maar triggert mensen en partijen wel om samen aan tafel te gaan zitten. Bij zijn vorige werkgever Ernst & Young merkte hij dat duidelijk dat een blockchainproject op het gebied van wijn mensen aanzette tot samenwerking.

Blockchain op Food Future Event

Hoe zal de foodsector de komende vijf jaar veranderen en speelt blockchain daarin een belangrijke rol? Kom naar het lagerhuisdebat op het Food Future Event op 9 april in Den Bosch en discussieer mee. 

Ook vorig jaar was er veel aandacht voor blockchain op het Food Future Event. 

Reageer op dit artikel